Máte-li rádi kysané zelí, není co řešit. Tyto placky jsou nadýchané, voňavé i poměrně hodně syté. Do červena vypečené, zdobené hrubou solí a celým kmínem, voní celou kuchyní a lákají k zakousnutí 🙂

Suroviny na dva plechy placek:

230 ml vody
6 lžic oleje
400 g dobře vymačkaného krájeného kysaného zelí
2 lžičky cukru
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
100 g drobně krájeného uzeného masa nebo anglické slaniny
80 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
320 g hladké mouky
21 g droždí

Chlebové zelné placky
 

Postup:

Z trochy vody, mouky a všeho droždí a cukru uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. V zakryté míse ho v teple místnosti necháme nakynout.

Vykynuté těsto vytáhneme na pomoučenou plochu, lehce propracujeme, rozdělíme na 16-20 kousků a každý z nich pomoučenými prsty na plechu roztlačíme do placky (budou potřeba dva plechy, které pak upečeme najednou).

Necháme nakynout, potřeme vejcem, sypneme hrubozrnnou solí a celým kmínem a upečeme (horkovzduch – 200°C/asi 15- 20 minut).

6 komentářůLeave a comment

  • Vyzkoušela jsem je a jsou senzační. Dnes je budu dělat znova. Jsou skvělé jako samostatné jídlo, ale protože je neděle, budou jako příloha ke kuřeti po myslivecku dušenému s rajčaty a houbami.

  • To kysané zelí ide priamo do cesta? Vyzerajú velmi zaujimavo! Urcite vyskúsame. Dakujem za recept.

  • Jsou báječné, už jsem je pekla víckrát a chutnají u nás všem. Minule jsem měla míň uzeného masa, tak jsem přidala nakrájené škvarky.
    Povrch jsem po potření vejcem ještě jemně posypala paprikou a drceným kmínem. A musím říct, že jsme se o poslední kousek skoro prali.

      • A já děkuji za krásné recepty! Mám jich ve frontě k vyzkoušení ještě celou spoustu – první v řadě jsou asi mišošky; pak napíšu, jak se povedly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.