Honzovy vdolky
Mezi oblíbené písničky našeho vnuka se zařadila i notoricky známá:
„Jedna dvě, Honza jde, nese pytel mouky. Máma se raduje, že bude péct vdolky…“
No a protože je ve věku, kdy ho zajímá všechno, chtěla jsem mu vdolky ukázat na vlastní očka i jazýček. S chystáním těsta mi pak sám ochotně pomohl – obdivuje práci robota a hlavně jeho vrčení…
Těsto je lehce násobitelné (pro vypracování většího množství), dobře kyne, nelepí a vdolky jsou jako dech…

 

SUROVINY:

50 g vody
10 g cukru
10 g měkkého sádla
1-2 lžičky rumu
špetka soli
strouhaná citrónová kůra
100 g hladké mouky
3-5 g droždí

– asi nikdo nebude dělat tak malé množství těsta, ze kterého pak jsou tři vdolky. My jsme si doma vyrobili trojnásobné množství,

ze 150 g vody, 30 g cukru, 30 g sádla, lžíce rumu, špetky soli, 300 g mouky a asi 12 g droždí.

 

POSTUP:

Těsto vymísil robot, po nakynutí jsem ho jen propracovala, rozdělila na 9 dílů a každého udělala „bulku“. Všechny jsem je nechala asi 10 minut na lince odpočinout a zatím umíchala tvarohovou náplň:

250 g tvarohu
2-3 lžíce mléka
2-3 lžíce cukru (nebo sáček vanilkového cukru)
Ti, kdo rádi tvaroh pevnější, můžou přidat lžíci pudinku Creme Olé.

 

Honzovy vdolky

Honzovy vdolky

Odpočívající kousky těsta zatím malinko nakynuly – rukou je roztáhneme na nižší ovál a pomaleji v horkém tuku z obou stran smažíme.

Hotové vdolky silně potřeme tvarohem, ozdobíme dobrou marmeládou a ovocem (někdo má rád nahoru i šlehačku) a ještě teplé podáváme.

3 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den, o víkendu jsem pekla vdolky podle Vašeho receptu, moc chutné a dobré. Ale při smažení se mi vdolky z první strany nafoukly – udělala se bublina. Poraďte mi prosím, kde jsem udělala chybu?
    Děkuji Alena S.

    • Dobrý den, Aleno,
      těsto jste dělala přesně podle receptu, nic nepřidala? A než jste tvarovala vdolky, těsto jste dobře propracovala? Nemohly před smažením, při kynutí vdolky oschnout?

      • Těsto jsem dělala přesně podle receptu v domácí pekárně, po vykynutí jsem je roztáhla do nižších placek, nechala ještě cca 10 minut kynout a pak smažila, určitě neoschly. Nafoukly se okamžitě po vložení do oleje. Dívala jsem se různě na web, nikde jsem odpověď nenašla. Kdyby Vás něco napadlo, budu vděčná za radu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.