Kropenaté bulky s podmáslím

Preferment a delší kynutí vždy nechají mouku předvést to nejlepší, co v sobě skrývá.

Tyto bulky z hydratovanějšího těsta nemají pravidelné tvary (nakynuté těsto jsem na stole nerezovou stěrkou jen rozkrájela), ale překvapí tenčí, příjemně křupavou kůrkou a světlejší voňavou střídou…...střídou, která je hnědě kropenatá od použité celozrnné mouky, vypadá jako bublinové krajkoví a chutná lehounce nasládle, trošku po oříškách. Celkovou chuť doplňuje lehce nahořklý tón v kůrce….

Suroviny:

150 g pšeničné mouky celozrnné
170 g vody
1 g čerstvého droždí
– na preferment umícháme tyto tři suroviny a zakryté necháme v teple místnosti 12 hodin kynout.

Doporučím ten ždibec droždí nejprve dobře rozmíchat ve vodě a teprve potom vsypat a vmísit mouku. Máte tak jistotu, že je droždí v prefermentu opravdu dobře rozptýleno.

Dále:
350 g pšeničné chlebové mouky
180 g podmáslí
80 g vody
2 rovné lžičky soli
1-2 g čerstvého droždí

Kropenaté bulky s podmáslím

Postup:

k vykvašenému prefermentu přidáme podmáslí, ve 40 g vody (z psaných 80 g) rozmíchané droždí a všechnu pšeničnou chlebovou mouku.
Promísíme a necháme 30 minut stát – proběhne autolýza, mouka bez soli dobře nabobtná a lépe se bude tvořit lepková síť.
Pak vlijeme zbytek vody se solí, dobře promísíme, těsto přendáme do olejem vymazané širší misky a necháme 30 minut kynout.

Kropenaté bulky s podmáslím

Naolejovanými prsty těsto v misce popřekládáme (postupně mu vytáhneme rohy a přeložíme je přes střed těsta) a znovu necháme 30 minut kynout.

Těsto kyne poměrně pomalu, takže ho opět popřekládáme a necháme kynout posledních 30 minut (nebude-li mít těsto výrazně zvětšený, zdvojnásobený objem, protáhněte poslední kynutí klidně o dalších 20 minut).
Pak těsto opatrně vyškrábneme na pomoučenou desku stolu, roztáhneme ho prsty do obdélníku, svrchu lehce pomoučíme a kovovou stěrkou nakrájíme na 6 velkých („chlapských“) nebo 8 menších dílů.

Kropenaté bulky s podmáslím

Pomocí stěrky přeneseme kusy těsta na plech s fólií a dáme rozehřát troubu s dlaždicí i starým prázdným plechem na dně na 250°C.
Vykynuté bulky z plechu i s pečící fólií sesuneme na dlaždici, do rozpáleného plechu na dně trouby chrstneme asi decku horké vody (utvoří se pára) a troubu rychle zavřeme.

Po 5-8 minutách pečení plech se zbytkem vody vytáhneme, troubu rychle od páry vyvětráme a bulky dopečeme. Jsou hotové rychle, je třeba kontrolovat okénkem trouby.

Kropenaté bulky s podmáslím

5 komentářůLeave a comment

  • Dobrý deň
    Práve sa chystám vyskúšať tento recept, len mi nie je úplne jasné, čo je podmáslí. Je to smotana ? Keď áno tak sladká, alebo kyslá, alebo smotana na varenie ? Vďaka za odpoveď.
    Ján

  • Práve som dopiekla. A už teraz ľutujem , že len z jednej dávky !
    Bulky sú parádne !Zvonka chrumkavé a vnútri mäkučké. Výborný recept……totálne vychytaný 🙂
    Ďakujem.

  • Úžasné recepty, propadla jsem zcela kváskování a na vaše stránky narazila náhodou při hledání postupů a receptů. A mohu říci klobouk dolů před Vámi, už nic jiného nehledám. Čerpám inspiraci a peču, zkouším a strávnici zatím drží a jedí vše co splácám, ale díky vaším receptům je to stále lepší a lepší ( doufám :-D).
    Prosím 🙏 poraďte mi když se mi zalíbí recept jako tento kropenaté s perfermentem, jak to zadělat s kváskem? Droždí 1g = 1g kvásku?
    Předem děkuji za váš čas.

    • Dobrý den, Lenko, moc Vám děkuji za nádhernou pochvalu stránek!
      Co se týká převodu receptu na kváskový, zkuste se podívat na tento článek, měl by Vám pomoct.
      http://www.pekarnomanie.cz/jak-prevest-recept-s-drozdim-na-kvaskovy-a-naopak/
      (Přibližně třetinu recepturní mouky rozkvasíte, pak přidáte zbytek surovin a umícháte těsto: 150 celozrnné + 150 vody + třeba 25 kvásku bude v těchto vedrech kvasit 10-14 hodin, spíš těch 10. Pak přidáte 100 vody, 180 podmáslí + sůl. Droždí vynecháte, počátečních 25 kvásku bude navíc, to v těstě nepoznáte 🙂 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.