Měla jsem velikou chuť na „nějaké“ placky, vyhrály chlebové se škvarkovou příchutí. A protože jsme doma jen dva, upekla jsem jich jen jeden plech (9 kousků), uvedenou gramáž je samozřejmě možné zdvoj – ztrojnásobit.

Suroviny:

Rozkvas:
15 g pravidelně živeného žitného kvásku
70 g vody
70 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
– vše spolu dohromady dobře promísíme a zakryté necháme 10-12 hodin v teple kvasit

Dále do těsta:
80 g vody
150 g hladké mouky
2 lžičky oleje
lžička soli
50-60 g krájených škvarků

Kváskové placky se škvarkama

Postup:

K vykynutému rozkvasu po 10-12 hodinách přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (velice přibližně – 2 hod).

Lžící, namáčenou ve vodě, ukrajujeme kousky těsta, klademe na plech s pečící fólií a opatrně roztlačíme na placku o výšce 1-1,5 cm.

Ideální by bylo celý plech i s plackami vsunout do velikého igelitového pytle a podhrnutím konce pytle pod plech prostor uzavřít – nad plackami se udrží teplo i vlho, tolik potřebné ke kynutí. Nemáte-li tuto možnost, plech alespoň překryjte velkou utěrkou, položenou na dvě vařečky, aby nespadla na těsto.
Necháme cca 1-1,5 hodiny vykynout, potřeme vodou, posypeme celým kmínem a v dobře vyhřáté troubě upečeme (200°C/20-25 min).

Škvarky v pečících se plackách se škvíří a voní po celém bytě Kdo má rád česnek, může ještě vřelé placky (čerstvě vytažené z trouby) potřít 1-2 stroužky česneku rozmixovanými v trošínce vody s olejem.