Horké léto, čerstvé sladké ovoce, na stole voní bublanina jako od babičky… Jednoduché kynuté těsto, žluťounké použitými žloutky a strakaté použitým ovocem – bublanina pokaždé maličko jiná, ale vždy výborná!

SUROVINY:

200 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2 žloutky
17-21 g čerstvého droždí
280-300 g mléka
4-6 rovných lžic cukru
špetka soli
50 g rozpuštěného sádla
citronová kůra
1 lžíce citronové šťávy
Na vymazání plechu a posyp:
sádlo
ovoce (tady jahody)

Kynutá bublanina

POSTUP:

Ve vlažném mléku rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme volnější těsto, které v míse necháme 20-25 minut kynout.

Pak těsto zlehka promísíme, vyškrábneme na sádlem vymazaný plech (cca 30×25 cm), lžící namočenou ve vodě ho tam roztáhneme a necháme kynout.
Než těsto během 30-40 minut vykyne, poklademe ho přichystaným ovocem.

Vykynutou bublaninu upečeme ve vyhřáté troubě (180°C/asi 35 minut).
Po vychlazení nakrájíme, pocukrujeme a podáváme.