Martinské rohlíky jsou typickým pečivem pro martinské hody a netvořily jen součást tradičního posvícenského menu. Své chlapce jimi častovaly dívky na vdávání, dávaly se také chudým žákům při tzv. martinské koledě.

 

Suroviny:

200 g vody
žloutek
70 g cukru
70 g změklého másla
2 lžičky citrónové šťávy
strouhaná citrónová kůra
špetka soli
250 g polohrubé mouky
250-260 g hladké mouky
21 g droždí

Náplň :
200 g mletého máku
300-350 ml mléka
60 g cukru
2 lžíce marmelády
na zahuštění několik strouhaných perníčků – pokud je třeba

 

Martinské rohlíky

Postup:

suroviny na těsto dáme do pekárny a použijeme program Těsto. Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 12 kousků a necháme chvilku odpočinout. Pak z každého vyválíme ovál, natřeme na něj náplň a zavineme – chtěla jsem, aby mi náplň z krajů rohlíků vykukovala. (Kdo nechce, nenatře náplň až do okrajů vyváleného oválu těsta.)

Svinuté rohlíky dáme kynout na plech s pečící fólií, pak potřeme vejcem (nebo jen zbylým bílkem) a upečeme ve vyhřáté troubě (180-190°/asi 15-20min).