Hřebeny jsou lehounké, nadýchané, ne moc sladké a krásně voňavé. Díky promazání máslem jednotlivé vrstvy jakoby lístkují, hřebeny jsou vláčné a moc dobré i druhý den.

 

Suroviny:

na omládek
100 g vlažné vody
lžička sladěnky
18 g droždí
130 g hladké mouky

Dále
90 ml (g) vody
20 g oleje
vejce
špetka soli
100 g cukru
360 g hladké mouky

(Vodu i olej vážím, přijde mi to přesnější. Odměrky velice často přesné nebývají.)

Na potření a posyp těsta
100 g másla
mletou skořici
(nebo Vońavé pečení s vanilkou, od Antonína)

 

Máslové hřebeny se skořicí

 

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.

Přidáme zbytek všech surovin ( vajíčko rozšleháme a než ho vylijeme do těsta, odebereme z něj asi dvě lžíce na potření hřebenů před pečením ) a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme a lehoulince podsypnuté vyválíme.

Potřeme změklým máslem, posypeme skořicí a na čtyřikrát složíme. Mírně rozválíme, nakrájíme na 10 dílků, každému nakrájíme „zuby“ jako na hřebenu a všechny dáme vykynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.

 

Máslové hřebeny se skořicí

 

Vykynuté potřeme odloženým vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme (190°C/17-20min) – při pečení hlídáme, není dobré vypéct dokřupava.

Hotové na talíři pocukrujeme.