Hřebeny jsou lehounké, nadýchané, ne moc sladké a krásně voňavé. Díky promazání máslem jednotlivé vrstvy jakoby lístkují, hřebeny jsou vláčné a moc dobré i druhý den.
Suroviny:
na omládek
100 g vlažné vody
lžička sladěnky
18 g droždí
130 g hladké mouky
Dále
90 ml (g) vody
20 g oleje
vejce
špetka soli
100 g cukru
360 g hladké mouky
(Vodu i olej vážím, přijde mi to přesnější. Odměrky velice často přesné nebývají.)
Na potření a posyp těsta
100 g másla
mletou skořici
(nebo Vońavé pečení s vanilkou, od Antonína)
Postup:
suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.
Přidáme zbytek všech surovin ( vajíčko rozšleháme a než ho vylijeme do těsta, odebereme z něj asi dvě lžíce na potření hřebenů před pečením ) a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme a lehoulince podsypnuté vyválíme.
Potřeme změklým máslem, posypeme skořicí a na čtyřikrát složíme. Mírně rozválíme, nakrájíme na 10 dílků, každému nakrájíme „zuby“ jako na hřebenu a všechny dáme vykynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.
Vykynuté potřeme odloženým vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme (190°C/17-20min) – při pečení hlídáme, není dobré vypéct dokřupava.
Hotové na talíři pocukrujeme.
Vyzkoušela jsem další recept. Těsto bylo jak peřinka, krásně se s ním pracovalo. Ovšem pak jsem udělala hrubou chybu – máslo na potření jsem rozpustila. Horko těžko jsem závin zamotala, a že by to po nakrájení drželo tvar, to už jsem ani nečekala. Taky že nedrželo. Takže jsem upekla rozplizlotiny, ne hřebeny. Navíc jsem špatně hlídala svou beztermostatovou troubu, takže první várka byla opravdu hodně křupavá. A jak se píše v receptu – není to úplně dobře. Druhý plech jsem uhlídala, takže jsme mohli ochutnat, jak to vlastně mělo chutnat. :) Vynikající záležitost, rozhodně ji zopakuju, jen se vyvaruji hloupých chyb. :)
Díky za komentář, mám těsto v lednici, zítra se chystám dodělat a chtěla jsem máslo též rozpustit, aby se mi lépe mazalo, tak teď vím, že takhle ne :)
Právě jsem dopekla, vypadají božsky! Děkuji za skvělý recept.