Chleba má pravidelné póry a hodně tmavou střídu, na chuti je výrazně poznat i použitá špaldová mouka.
Suroviny:
320 g vody
lžička cukru
2 lžíce oleje
lžička chlebového koření
2,5 lžičky soli
100 g rozkvašeného hustého žitného kvásku
100 g žitné chlebvé mouky
170 g hladké mouky
300 g hladké špaldové mouky
15 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté – sypké a použijeme program Těsto.
Po jeho ukončení vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a uválíme bochník, který necháme nakynout buď na plechu s pečící fólií nebo (dobře omoučené) v ošatce.
Po vykynutí upečeme ve vyhřáté troubě (200-220°C/45-50min).
Ahoj Ivi.Ten kvásek rozkvašený myslíš tím co dávám každý den na stranu do lednice, nebo ten co rozkvašuju každý den?
Ahojky, ano, může být ten z lednice, ale ne dlouho starý (5 a více dnů)
Dobrý den, když nemám žitnou chlebovou mouku, můžu dat jen žitnou? Děkuji
Dobrý večer, ano :-)
Iva
Ahoj Ivo,nemam pekarnu a ze mam mnoho kvasku rozhodl jsem se pro tento chleba. Muzu testo v mise taky prekladat?
Ahoj, určitě ano :-)
Iva