Je doba ořechů – neschovávejte je jen na vánoční pečení, zkuste upéct něco sladkého, voňavého třeba právě ořechy a vanilkou!

Suroviny:

na omládek:
100 g vlažné vody
18-20 g droždí
necelá lžička sladěnky
120 g hladké mouky
– vše dobře promícháme a zakryté necháme v teple místnosti hodinu kynout

Dále:
90 g vody
100 g zcela povoleného másla
80 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
350 g hladké mouky

náplň:
trochu másla na potření
mleté ořechy
vanilkový cukr
Ořechové švýcarky

Postup:

k vykynutému omládku přidáme zbytek surovin na těsto a vymísíme ho dohladka. V teple místnosti necháme těsto vbykynout asi 1-1,5 hodiny, během té doby ho asi 2x prohněteme.
Ořechové švýcarky

Z vykynutého těsta vyválíme tenčí plát, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme ořechy a vanilkovým cukrem a kdo má rád, může třeba i trochou perníkového koření.

Ořechové švýcarky
Zavineme v pevnou roládu a nakrájíme na trojúhelníky s maličko širší špičkou. Pak švýcarky promáčkneme tenčí omoučenou rukojetí vařečky, necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme (180-190°C/asi 20 minut – netřeba péct do vypečení kůrky).

Ořechové švýcarky

 

2 komentářeLeave a comment

  • Tedy Ivo, měla byste vyučovat vědu o mouce na Karlově Universitě! Švýcarky jsou lehoučké, ne moc sladké, s těstem se také moc dobře pracuje. Fotku dávám na FB a srdečně Vás zdravím. Zdá se, že jsem se ve Vaší Pekárnománii opravdu našla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.