Pita (chlebové placky)

O plněné pitě jsem už mnohokrát slyšela nebo četla. Těch několik málo receptů, co jsem potkala, bylo vždy psáno pro hladkou mouku. Protože je pita placka chlebová, nedělala jsem ji jen z hladké mouky, ale při její výrobě jsem sáhla také po mouce chlebové.

Suroviny:

300 ml vody
2 lžíce oleje
špetka cukru
1,5 rovné lžičky soli
150 g pšeničné chlebové mouky
350 g hladké mouky
15 g droždí

 

 

Pita (chlebové placky)

Pita (chlebové placky)

 

Postup:

suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté – tuhé a použijeme program Těsto.
Po umíchání ho necháme v pekárně kynout jen chvíli, dokynout doporučuji nechat v míse – těsto je volnější (řidší).
Vykynuté těsto propracujeme, při práci můžeme lehounce podsypávat moukou (pouze nezbytně nutně), rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a všechny necháme asi 10-15 minut kynout.
Do trouby vložíme prázdný plech, já jsem do něj vložila (kvůli udržení tepla) i litinový „tálek“ z plynového vařiče – a troubu zapneme na 230°C, aby se zároveň s plechem i tálkem nahřála.

 

Pita (chlebové placky)

-vyválené placky na papíře-

 

Všechny bulky rozválíme na pitu (kruh) o průměru asi 18-20 cm, tloušťky asi 3 mm a necháme je kynout každou na svém kusu pečícího papíru.

 

 

Pita (chlebové placky)

-vloženo do trouby-

 

 

Po jedné je pak vkládáme upéct do rozpálené trouby (přenášíme na papíře)

 

 

Pita (chlebové placky)

-během pečení se nafoukne-

 

 

….po 4 minutách pečení je dobré nafouknutou pitu obrátit, aby se opekla i z druhé strany. Ruce si při obracení pity chráníme rukavicemi.

 

 

Pita (chlebové placky)

-otočení placky v troubě-

 

 

Dopečeme i z druhé strany…

 

 

Pita (chlebové placky)

-dopéct i z druhé strany-

 

 

Upečenou pitu vyndáme, na okraji do ní uděláme nožem malý otvor a pokud to půjde, opatrně ji splácneme – vymáčkneme z ní horký vzduch. Pity skládáme na sebe (stohujeme je) a dobře zakrýváme, aby úplně nevychládly.

 

 

Pita (chlebové placky)

-před plněním-

 

 

Z boku je nařízneme (nebo uřízneme malý okraj) a do vzniklé kapsy vložíme maso, opečené s kořením gyros, krájenou zeleninu a domácí tzatziky.

Podruhé jsme z dávky těsta udělali a upekli jen 4 pity, ne 5 a zkoušela jsem je v troubě neobrátit – pekly se bez našeho zásahu asi 6-8 minut (každá trouba ale opravdu peče jinak, pozor na to), pro mě světlejší, pro zbytek rodiny víc vypečené. A dopadlo to dobře, vyzkoušejte.
Rozhodně ale pity vkládejte do velice dobře vyhřáté trouby, jinak se nenafouknou. Ale i ty nenafouknuté jsou výborné, náplň se do nich sice vložit nedá, ale zabalit ano.

 

 

2 komentářeLeave a comment

    • Dobrý den, Kačko, napadají mě dvě věci – buď málo vykynuté těsto nebo málo vyhřátá trouba – tipla bych si spíš to druhé.
      Jíst se ale daly i nenafouknuté, že?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.