Větší, poměrně světlý a okatý chleba, na řezu strakatý použitými semínky, je u nás doma velice oblíbený. Přesto, že neobsahuje žitný kvásek, je jeho střída pružná a stejná zůstane dalších 24-48 hodin.
Stejný bude i tehdy, pokud ho uhněteme robotem a vykynutý upečeme ve vymazané chlebové formě.
Suroviny:
100 g hustého bílého jogurtu
250 ml vody
1 lžíce oleje
2 rovné lžičky soli
1 vrchovatá lžíce dýňového semínka
1 vrchovatá lžíce lněného semínka
1 vrchovatá lžíce sezamového semínka
1 vrchovatá lžíce slunečnicového semínka
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
300 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
Postup:
Všechny suroviny dáme do formy pekárny (nejdříve tekuté, pak sypké, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Kyprý (nebo aspoň Základní). Program Kyprý má trošku delší kynutí, těstu s celozrnnou moukou to hodně prospěje.
Hotový chléb opatrně vyklepneme z formy a necháme vychladnout tak, aby větral i od spodu (třeba na kovové mřížce). Před krájením chleba nezapomeňte vyndat háky.
Dobry den,do jak velke formy je toto mnozstvi?Dekuji.Ivana
Včera jsem upekla. Forma 22 cm. Chlebík je opravdu veliký. Všem ho doporučuji a chválím. Je výborný!!!
Dobrý den, a když nemám pekárnu? Silvie
Dobrý den,
zadělat ručně a vykynout a upéct ve vymazané chlebové formě – jako chlebíčková, ale větší, delší.
Iva
Nevím čím to, na tento chleba jsem se těšila, ale vůbec nebyl chutný, byl suchý, drobivý. Zkoušela jsem i jiné Vaše pečivo a to bylo výborné. Alena
Dobrý den, Aleno, to opradu netuším, co se stalo! Ale chléb pečeme několikrát týdně, je náš nejoblíbenější – vláčný vydrží dva plné dny, než začne maličko vysychat. Není možné, že jste něco špatně odměřila nebo odvážila?
Včera som piekla tento chlebík, je výborný, nenáročný na prípravu a už dnes ráno je z neho polovica fuč :-) Všetky Vaše recepty sú úžasné, krásne spracovaný postup. Zatiaľ sa mi podarili všetky, čo som skúšala. Prajem pekný deň. Magda
Dobrý den, Magdo, moc Vám děkuji za tak krásnou pochvalu :-)
Ať se Vám i dál pečení tak daří!
Iva
Dobrý večer,tento chleba jsem pekla na grilovačku k sestře,všem velice chutnal a každý se ptal,kde sestra chleba koupila,takže jsme se i zasmáli.
Byl vláčný,výborný,takže veliká pochvala.Děkuji
Dobrý den ,chtěla bych chleba zkusit upect, ale nemam pekárnu, tak zadělam ručné bochanek,dám na plech a necham vykynout..mohu na plechu upéct?a na kolik stupnu a jakou dobu?děkuji Helena
Dobrý den, ano, jak píšete – zaděláte ručně, ale protože je těsto volnější, řidší, je třeba ho upéct ve formě. Chcete-li péct jako bochník, dejte do těsta méně vody, odhadem – 3 lžíce, přidat je v průběhu mísení můžete kdykoliv. Po vykynutí bochníku ho vložte do vyhřáté trouby a upečte – cca 220°C/40-45 minut.
Dobrý den,ráda bych chleba vyzkoušela. Můžu udělat těsto jen v pekárně a upéct v troubě? Jak to bude potom s kynutím? Vytáhnout z pekárny a nechat vykynout nebo rovnou do formy a do trouby? Děkuji za odpověď
Dobrý den, Šárko,
těsto můžete nechat krátce rozkynout v pekárně (cca 20 minut) a pak ho vyškrábněte do formy, urovnejte ho v ní….nechte vykynout a upečte.
Iva
Jak dlouho se bude péct v troubě?
Přibližně 40-45 minut.
Dobrý den,
ráda bych vyzkoušela tento recept, neb hledám chutnou rychlejší variantu ke kvaskovemu chlebu. Zatím mi z droždí doma žádný vyzkoušený nechtěli. Jen skrz synovu alergii nemohu použít semínka. Je možné je prosím vynechat nebo něčím nahradit s případnou upravou množství surovin?
Jinak moc děkuji za recepty, zatím co jsem vyzkoušela (včetně založení kvásku), jsou výborné a pečivo již kupujeme jen mimořádně. Knihy od Vás dostanu k svátku, již se moc těším ;-)
Dobrý den, Martino,
děkuji Vám za přízeň! Doufám, že se Vám knihy budou líbit, dobře číst a pečivo podle nich se bude dařit! :-)
Chleba, který byste chtěla péct s droždím, musí být vypracovaný a pečený domácí pekárnou nebo se mohu poohlédnout i mezi chleby drožďovými z trouby?
Iva
Dobrý den, Ivo,
děkuji za reakci. Může být i pečený v troubě. Hledám recept na chleba, který zvládnu upéct po příchodu z práce, aby byl na večeři (návrat v cca 15 hod) či druhý den do školy, do práce. Pokud se něco vyvrbi a nemám dopředu upečený kvaskový. Něco jako od Vás bleskové rohlíky, ty jsou také výborné.
Dobrý den, co třeba tenhle? Nebo je potřeba ještě rychlejší?
https://www.pekarnomanie.cz/jogurtovy-kminak-s-omladkem/
Děkuji, zkusím v praxi příští týden a dám vědět :-)
Většinou s pečením počítám dopředu, ale když jsem na chatě upekla chleba v kamnech na dřevo, tak mi ho snědli suchý a na večeři nezbyl :-) tak pro takové nenadálé situace hledám recept.
Jinak se mi zatím vše od Vás povedlo – manžel je nadšený z bramborakovych jednohubek, děti placky piadine, pita chleba, nesmím zapomenout na langoše (ty budou dnes k večeři)… a až jim udělám Donuty, na které se chystám … ;-)
Hezký den Ivo, moc děkuji za recept. Chleba je úžasný. Chutnal všem, děti se přišly zeptat co to tak voní v kuchyni, jedlý by ho už zatepla ;-)
Na večeři by sice byl ještě teplý, ale na snídani či k masu na druhý den do práce super.
Pro upečení odpoledne k večeři spíše vychytam nejake dalamanky.
Ještě jednou moc děkuji.
Dobrý den i Vám,
mám radost, že u Vás chleba tak zabodoval! :-)
Iva
Včera jsem chlebik upekla a je vynikající!!! Jsem nadšená!!Hledala jsem podobný jednoduchý a přitom chutný jako je žitný kváskový, který hodím jen do formy a tento semínkovy předčil má očekávání. Jen jsem neměla celozrnou mouku,tak jsem dala více žitné a přidala jemně mleté ovesne vločky. Chtěla bych příště vyzkoušet s žitným kváskem, zkoušela jste paní Ivo? Děkujeme za recept :-*
Dobrý den, myslíte kvásek přidat nebo upéct jen s kváskem, bez droždí?
Iva
Myslím jen s kváskem.Udělat žitný rozkvas a pak pridat ostatní ingredience.
Stoprocentně. Víte, jak na to, jak si recept převést na kváskový?
Pokud mi poradite, budu moc ráda, zatím jsem zkoušela jen celožitný. Moc děkuju!
Já bych dala do rozkvasu třetinu mouky, zbytek do těsta. Např. 30 g kvásku, 100 žitné, 50 celozrnné + 150 g vody (vše ze surovin, vypsaných v receptu). Po 10-12 hodinách by mohlo být rozkvašeno, pak přidat zbytek surovin. Tzn. zbylých 100 vody, jogurt, atd., zbylých 50 celozrnné a všechnu hladkou mouku. Nechat vykynout těsto a dál už, jak jste zvyklá.
Stačí to takhle? :-)
Iva
Super,moc děkuju,už se těším,až vyzkouším :-)
Chleba peču opakovaně, moc nám chutná. Semínka si předem namáčím. Protože se mi vždy povedl, už s ním i experimentuju – občas do něj dám i kus starého kvasoveho těsta, dělám ho i na omládek, nekdy se záparou. Pokaždé tak vyjde malinko jiný, ale pořád výborný.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli místo čerstvého droždí můžu dát sušené a po případě kolik. Děkuji
Dobrý den, ano. Dejte ho 2,5x méně, než droždí čerstvého.
Iva
Dobrý den, chci zkusit upéct chlebík, ale celozrnnou mám jen špaldovou se kterou jsem ještě nepekla. Jsou nutné nějaké úpravy receptu nebo to nebude mít vliv? Děkuji
Dobrý den, možná bude potřeba upravit množství vody – ale jen minimálně. At se vám povede!
Iva
Děkuji, pekla jsem už včera a asi jsem to s vodou přehnala, protože mám ušáčka. Přidala jsem ještě ovesné vločky a ubrala mouku a zdálo se mi těsto hutné, protože píšete že má být řidší, ale je moc dobrý.