Větší, poměrně světlý a okatý chleba, na řezu strakatý použitými semínky, je u nás doma velice oblíbený. Přesto, že neobsahuje žitný kvásek, je jeho střída pružná a stejná zůstane dalších 24-48 hodin.
Stejný bude i tehdy, pokud ho uhněteme robotem a vykynutý upečeme ve vymazané chlebové formě.

Suroviny:

100 g hustého bílého jogurtu
250 ml vody
1 lžíce oleje
2 rovné lžičky soli
1 vrchovatá lžíce dýňového semínka
1 vrchovatá lžíce lněného semínka
1 vrchovatá lžíce sezamového semínka
1 vrchovatá lžíce slunečnicového semínka
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
300 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí

Semenáček jogurtový

Postup:

Všechny suroviny dáme do formy pekárny (nejdříve tekuté, pak sypké, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Kyprý (nebo aspoň Základní). Program Kyprý má trošku delší kynutí, těstu s celozrnnou moukou to hodně prospěje.

Hotový chléb opatrně vyklepneme z formy a necháme vychladnout tak, aby větral i od spodu (třeba na kovové mřížce). Před krájením chleba nezapomeňte vyndat háky.

29 Comments

  • Posted 20.5.2020 16:22 od Ivana 0Likes

    Dobry den,do jak velke formy je toto mnozstvi?Dekuji.Ivana

    • Posted 21.5.2020 8:05 od Ivana 0Likes

      Včera jsem upekla. Forma 22 cm. Chlebík je opravdu veliký. Všem ho doporučuji a chválím. Je výborný!!!

  • Posted 4.6.2020 5:09 od Silvie 0Likes

    Dobrý den, a když nemám pekárnu? Silvie

    • Posted 4.6.2020 8:58 od Iva 0Likes

      Dobrý den,
      zadělat ručně a vykynout a upéct ve vymazané chlebové formě – jako chlebíčková, ale větší, delší.
      Iva

  • Posted 5.6.2020 7:26 od Alena 0Likes

    Nevím čím to, na tento chleba jsem se těšila, ale vůbec nebyl chutný, byl suchý, drobivý. Zkoušela jsem i jiné Vaše pečivo a to bylo výborné. Alena

    • Posted 5.6.2020 10:03 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Aleno, to opradu netuším, co se stalo! Ale chléb pečeme několikrát týdně, je náš nejoblíbenější – vláčný vydrží dva plné dny, než začne maličko vysychat. Není možné, že jste něco špatně odměřila nebo odvážila?

  • Posted 11.6.2020 6:53 od Magdaléna Hrmová 0Likes

    Včera som piekla tento chlebík, je výborný, nenáročný na prípravu a už dnes ráno je z neho polovica fuč 🙂 Všetky Vaše recepty sú úžasné, krásne spracovaný postup. Zatiaľ sa mi podarili všetky, čo som skúšala. Prajem pekný deň. Magda

    • Posted 11.6.2020 9:49 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Magdo, moc Vám děkuji za tak krásnou pochvalu 🙂
      Ať se Vám i dál pečení tak daří!
      Iva

  • Posted 11.6.2020 19:28 od Romana 0Likes

    Dobrý večer,tento chleba jsem pekla na grilovačku k sestře,všem velice chutnal a každý se ptal,kde sestra chleba koupila,takže jsme se i zasmáli.
    Byl vláčný,výborný,takže veliká pochvala.Děkuji

  • Posted 15.6.2020 22:48 od Helena 0Likes

    Dobrý den ,chtěla bych chleba zkusit upect, ale nemam pekárnu, tak zadělam ručné bochanek,dám na plech a necham vykynout..mohu na plechu upéct?a na kolik stupnu a jakou dobu?děkuji Helena

    • Posted 16.6.2020 11:14 od Iva 0Likes

      Dobrý den, ano, jak píšete – zaděláte ručně, ale protože je těsto volnější, řidší, je třeba ho upéct ve formě. Chcete-li péct jako bochník, dejte do těsta méně vody, odhadem – 3 lžíce, přidat je v průběhu mísení můžete kdykoliv. Po vykynutí bochníku ho vložte do vyhřáté trouby a upečte – cca 220°C/40-45 minut.

  • Posted 12.7.2020 5:34 od Šárka 0Likes

    Dobrý den,ráda bych chleba vyzkoušela. Můžu udělat těsto jen v pekárně a upéct v troubě? Jak to bude potom s kynutím? Vytáhnout z pekárny a nechat vykynout nebo rovnou do formy a do trouby? Děkuji za odpověď

    • Posted 12.7.2020 8:41 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Šárko,
      těsto můžete nechat krátce rozkynout v pekárně (cca 20 minut) a pak ho vyškrábněte do formy, urovnejte ho v ní….nechte vykynout a upečte.
      Iva

  • Posted 16.7.2020 8:50 od Martina 0Likes

    Dobrý den,
    ráda bych vyzkoušela tento recept, neb hledám chutnou rychlejší variantu ke kvaskovemu chlebu. Zatím mi z droždí doma žádný vyzkoušený nechtěli. Jen skrz synovu alergii nemohu použít semínka. Je možné je prosím vynechat nebo něčím nahradit s případnou upravou množství surovin?
    Jinak moc děkuji za recepty, zatím co jsem vyzkoušela (včetně založení kvásku), jsou výborné a pečivo již kupujeme jen mimořádně. Knihy od Vás dostanu k svátku, již se moc těším 😉

    • Posted 16.7.2020 9:39 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Martino,
      děkuji Vám za přízeň! Doufám, že se Vám knihy budou líbit, dobře číst a pečivo podle nich se bude dařit! 🙂
      Chleba, který byste chtěla péct s droždím, musí být vypracovaný a pečený domácí pekárnou nebo se mohu poohlédnout i mezi chleby drožďovými z trouby?
      Iva

  • Posted 16.7.2020 21:18 od Martina 0Likes

    Dobrý den, Ivo,
    děkuji za reakci. Může být i pečený v troubě. Hledám recept na chleba, který zvládnu upéct po příchodu z práce, aby byl na večeři (návrat v cca 15 hod) či druhý den do školy, do práce. Pokud se něco vyvrbi a nemám dopředu upečený kvaskový. Něco jako od Vás bleskové rohlíky, ty jsou také výborné.

  • Posted 17.7.2020 9:48 od Martina 0Likes

    Děkuji, zkusím v praxi příští týden a dám vědět 🙂

    Většinou s pečením počítám dopředu, ale když jsem na chatě upekla chleba v kamnech na dřevo, tak mi ho snědli suchý a na večeři nezbyl 🙂 tak pro takové nenadálé situace hledám recept.
    Jinak se mi zatím vše od Vás povedlo – manžel je nadšený z bramborakovych jednohubek, děti placky piadine, pita chleba, nesmím zapomenout na langoše (ty budou dnes k večeři)… a až jim udělám Donuty, na které se chystám … 😉

  • Posted 23.7.2020 8:11 od Anonym 0Likes

    Hezký den Ivo, moc děkuji za recept. Chleba je úžasný. Chutnal všem, děti se přišly zeptat co to tak voní v kuchyni, jedlý by ho už zatepla 😉
    Na večeři by sice byl ještě teplý, ale na snídani či k masu na druhý den do práce super.
    Pro upečení odpoledne k večeři spíše vychytam nejake dalamanky.
    Ještě jednou moc děkuji.

    • Posted 23.7.2020 13:18 od Iva 0Likes

      Dobrý den i Vám,
      mám radost, že u Vás chleba tak zabodoval! 🙂
      Iva

  • Posted 1.9.2020 8:20 od Jana 0Likes

    Včera jsem chlebik upekla a je vynikající!!! Jsem nadšená!!Hledala jsem podobný jednoduchý a přitom chutný jako je žitný kváskový, který hodím jen do formy a tento semínkovy předčil má očekávání. Jen jsem neměla celozrnou mouku,tak jsem dala více žitné a přidala jemně mleté ovesne vločky. Chtěla bych příště vyzkoušet s žitným kváskem, zkoušela jste paní Ivo? Děkujeme za recept :-*

    • Posted 1.9.2020 15:40 od Iva 0Likes

      Dobrý den, myslíte kvásek přidat nebo upéct jen s kváskem, bez droždí?
      Iva

      • Posted 2.9.2020 19:11 od Jana 0Likes

        Myslím jen s kváskem.Udělat žitný rozkvas a pak pridat ostatní ingredience.

        • Posted 3.9.2020 6:13 od Iva 0Likes

          Stoprocentně. Víte, jak na to, jak si recept převést na kváskový?

  • Posted 4.9.2020 18:04 od Jana 0Likes

    Pokud mi poradite, budu moc ráda, zatím jsem zkoušela jen celožitný. Moc děkuju!

    • Posted 5.9.2020 11:32 od Iva 0Likes

      Já bych dala do rozkvasu třetinu mouky, zbytek do těsta. Např. 30 g kvásku, 100 žitné, 50 celozrnné + 150 g vody (vše ze surovin, vypsaných v receptu). Po 10-12 hodinách by mohlo být rozkvašeno, pak přidat zbytek surovin. Tzn. zbylých 100 vody, jogurt, atd., zbylých 50 celozrnné a všechnu hladkou mouku. Nechat vykynout těsto a dál už, jak jste zvyklá.
      Stačí to takhle? 🙂
      Iva

  • Posted 6.9.2020 23:29 od Jana 0Likes

    Super,moc děkuju,už se těším,až vyzkouším 🙂

Napsat komentář: Šárka Zrušit odpověď na komentář