Někdo zná švýcarky také jako františky.
Tak nebo tak, je to pečivo velice voňavé vanilkou, máslem a skořicí, nepřeslazené, lehounké a nakypřené hlavně díky omládku.

 

Suroviny:
Na omládek:
100 ml vlažné vody
21 g droždí
necelá lžička sladěnky
120 g hladké mouky

Dále:
90 ml vody
100 g rozpuštěné Stely (nebo jiného obyčejného margarínu)
100 g cukru (nebo 80 g + vanilkový cukr)
špetka soli
350 g hladké mouky

Náplň:
40 g měkkého másla
vanilkový cukr
mletá skořice
asi 40-50 g strouhaných piškotů

Postup:
Suroviny na omládek dáme do pekárny a na program Koláč (Dort) necháme asi 5-7 min umíchat. Omládek pak necháme v zavřené pekárně asi 35 min kynout. Přidáme ostatní suroviny na těsto a použijeme program Těsto.

Vykynuté vytáhneme, propracujeme a vyválíme na užší obdélník.

Švýcarky

-těsto rozválíme na plát-

 

Rozetřeme na něj máslo….

Švýcarky

-potřeme máslem a posypeme cukrem, skořicí-

 

…..posypeme cukrem, skořicí a mletými piškoty a z delší strany zavineme do rolády.

Švýcarky

-plát svineme do závinu-

 

Tu pak nakrájíme na 5-7 cm široké řezy…

Švýcarky

-nakrájíme širší šneky-

 

…každý z nich uprostřed jakoby „překrojíme“ omoučenou obracečkou nebo tupou stranou nože (pozor na úplné překrojení ) – vnitřní závity nám povyjedou ven.

Švýcarky

-tupou stranou nože každou švýcarku smáčkneme až k podložce-

Necháme nakynout na plechu s fólií…..

Švýcarky

-uložíme na plech ke kynutí-

 

 

….před vložením do rozehřáté trouby ještě jednou promáčkneme, potřeme vejcem a dáme upéct.

 

Švýcarky

Švýcarky

 

Těsto je nádherně nakynuté, nelepí a švýcarky jsou lehounké jako peříčko a výborné i druhý den po upečení.

 

 

Švýcarky

Švýcarky

5 komentářůLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.