Tlačené žemle

Chtěla jsem vyzkoušet nový postup tvarování…..no, nový snad jen pro mě…….v pekárnách ho používali už v minulém století a jak jsem se dočetla, tím smáčknutím středu pak měla žemle v troubě o další kousek místa na zvětšení objemu navíc.

Nejdříve se teplem rozpínala do stran a nahoru a když byla pěkně klenutá, teprve se zvedla i v promáčklém místě a středem (v místě zmáčknutí) se „trhla“.

Těsto je možné zadělat na omládek nebo poliš, marné by určitě nebylo zkusit housky zadělat s prefermentem.

 

Tlačené žemle

 

 

Suroviny:
290 g vody
lžíce mletého lněného semínka
rovná lžička sladěnky
2 lžičky soli
25 g oleje
350 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
10-12 g droždí

 

Tlačené žemle

Tlačené žemle

 

Postup:
– na omládek vezmeme z odvážených surovin sladěnku, 100 g vody, droždí, 130 g hladké mouky a dobře umícháme. Necháme zakryté v teple kynout asi hodinu.

Po vykynutí vmícháme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme dobře nakynout.

(Pokud chceme těsto zadělat s polišem: z odvážených surovin vezmeme sladěnku, droždí, 140 g vody a 100 g hladké mouky, umícháme řídké těstíčko = poliš, které necháme asi 2 hodiny v teple pracovat. Další postup jako u těsta s omládkem.)

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly (8-12) a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout. Pak je všechny svrchu potřeme olejem a obrácenou vařečkou (též namočenou v oleji) je narazíme až k podložce.

Celý fotopostup je TADY.

Naražené žemle obrátíme vzhůru nohama a uložíme je kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Téměř vykynuté je obrátíme, potřeme vodou, posypeme kmínem nebo hrubou solí a po krátkém dokynutí dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (asi 210-220°C/15-20 min).

 

 

 

2 komentářeLeave a comment

  • Delala jsem verzi s polisem, jen jsem do nej pouzila 100g celoznne mouky, vse ostatni podle receptu, jsou uzasne nadychane a lehounke, dobrata uzasna, jedny z tvych NEJ,!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.