Tlačené žemle půjdou vytvarovat téměř z jakéhokoliv světlého těsta.
Postup používali už pekaři v minulém století – smáčknutím středu před kynutím a pečením se mohla žemle v troubě lépe zvětšit. Nejdříve se teplem rozpínala do stran a nahoru a když byla pěkně klenutá, teprve se zvedla i v promáčklém místě a středem (v místě zmáčknutí) se „trhla“.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly (podle množství těsta) a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout.
Pak je všechny svrchu potřeme olejem a obrácenou vařečkou (též namočenou v oleji) je narazíme až k podložce.
Naražené žemle obrátíme vzhůru nohama a uložíme je kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.
Téměř vykynuté je obrátíme, potřeme vodou, posypeme kmínem nebo hrubou solí a po krátkém dokynutí dáme upéct
Napsat komentář