Hvězdičky ze slaného těsta jsou plněné jako obložené chlebíčky – dobrou pomazánkou nebo salátem, ozdobené řezy šunky, salámu, sýra a zeleniny. Pokud přemýšlíte, čím dobrým a neotřelým překvapíte své hosty, tohle je snadná a jednoduchá pomoc. A nejen na Silvestra :-) hodí se na jakoukoliv oslavu nebo i všední domácí svačinku, chcete-li něčím jiným překvapit své miláčky. Hvězdičky se dají jíst vcelku jako chlebíčky, nebo můžete utrhovat jednotlivé křupavé „paprsky“ a namáčet je v pomazánce či dipu.

Upečené z obyčejného slaného těsta, které je dochucené mletou paprikou, je tvárné a téměř nelepivé. Máte-li chuť spíš na něco sladkého, připravte hvězdičky z těsta koláčového a naplňte je před pečením tvarohovou, makovou nebo ořechovou nádivkou.

Suroviny na hvězdičky

  • 260 g vody (nebo syrovátky, třeba z překapaného jogurtu nebo kefíru)
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 rovná lžička cukru
  • 10 g soli (2 rovné kávové lžičky)
  • 50 g změklého sádla
  • 2 lžičky mleté papriky (sladká – pálivá podle toho, komu jsou hvězdičky určeny)
  • 15 g čerstvého droždí
  • rozšlehané vejce na potření před pečením

Na obložení

  • pevnější, hustší pomazánky (sýrové, tvarohové, máslové aj.)
  • svačinkové saláty (pařížský, vlašský, krabí aj.)
  • syrová zelenina (rajčata, ředkvičky, okurky)
  • nakládaná zelenina (sterilované žampiony, papriky, cibulky, okurky aj.)
  • krájená šunka
  • pikantní klobása
  • sýr
  • olivy
  • zelené bylinky na ozdobu

Samozřejmě, že ne vše dohromady, najednou, ale vhodné kombinace některých surovin. I tady platí, že méně někdy znamená spíše více. Salát nebo pomazánka by měly být přiměřeně husté, aby podklad – hvězdičku nerozmáčely a daly se na ni spíš navršit, neroztékaly se.

Postup

Pomocí domácí pekárny

Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem

Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto

Těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na 14 dílků, 14 budoucích hvězdiček. Z každého uděláme maličkou bulku, poté všechny necháme 10 minut odpočinout.

Vytvarované hvězdičky jsou prostorově rozměrnější, proto si připravíme dva plechy s pečícím papírem. Každou bulku rozválíme a vytvarujeme podle foto postupu. Aby se hvězdičky při kynutí nerozvinovaly, je dobré před tvarováním potřít střed, do kterého vtiskneme cípy těsta, lehce vodou.

Vykynutým hvězdičkám můžeme před pečením vnitřní cípy pro jistotu znovu vtisknout do těsta, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a oba plechy najednou upečeme v předehřáté troubě. Použijeme horkovzduch, pečeme při 180 °C asi 13-16 minut.