Toustový chleba s omládkem

Chleba je příjemně měkounký, se spoustou drobounkých oček a druhý den jde krájet na potřebně tenké toustové krajíčky.

Suroviny:

na omládek
100 ml vlažné vody
lžičku sladěnky
10 g droždí
125 g hladké mouky

Všechny suroviny dobře promícháme a v zakryté miscve necháme hodinu kynout.

Dále:
130 ml vody
50 g oleje
lžičku cukru
1,5 lžičky soli
20 g Solamylu
200 g pšeničné chlebové mouky
80 g hladké mouky

.

Toustový chleba s omládkem

Toustový chleba s omládkem

.

Postup:

K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme 45-60 minut vykynout.

Vykynuté těsto propracujeme, uděláme šišku dlouhou jako chlebíčková forma a do této formy, vymazané tukem, chleba vložíme. Znovu necháme nakynout, potřeme vodou a vložíme do dobře vyhřáté trouby. Na 200°C pečeme asi 30-35 minut (každá trouba peče jinak).

.

.

3 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den, paní Ivo,
    moc jsme si oblíbili tento Váš toustový chléb, dělám ho rovnou ve dvou formách z dvojité dávky. Jenom si pořád nejsem jistá, zda dělám správně a dávám i dvojité množství droždí. Myslíte, že by stačilo i míň?
    Lenka

    • Dobrý den, Lenko,
      ano, děláte to správně. Přesto zkuste dát jen 16-17 g čerstvého droždí, mělo by to stačit. 😉
      Iva

  • Ježíšek mi přinesl Ruce v mouce, tak jsem hned zkoušela – žitný celokváskový a tento toustový. Oproti receptu jsem místo oleje použila rozpuštěné máslo, jinak jsem neměnila nic. Chlebík je krásně nadýchaný a velmi chutný. Vřele doporučuji! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.