Smažené vdolky jsou lehounké jako peříčko a tak voňavé! Tenounká křupavá kůrka každého vdolku schovává nadýchanou žluťounkou a vonící střídku… Chutnají třeba s povidly morušovými (nebo švestkovými) a strouhaným tvarohem, ale výborné jsou i s marmeládou.
♥
Suroviny:
90-100 g vody
40 g cukru
100 g strouhaných vařených brambor
40 g zcela změklého sádla
menší vejce
lžíce rumu
strouhaná citronová kůra
100 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
špetka soli
15 g čerstvého droždí
Na pomazání a posyp:
dobrá povidla nebo marmeláda
tvrdý tvaroh
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme trochu cukru, všechno droždí (vše z přichystaného, odváženého množství surovin) a necháme 15 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16 malých kousků a z každého zformujeme na pomoučeném stole nizounkou bulku. Po 15-20 minutovém odpočinku rozehřejeme v menším kastrůlku dostatek oleje (cca 2-3 cm hloubka).
Vdolky znovu rukou lehce zploštíme, omoučeným prstem do nich uděláme svrchu důlek (hluboký až k desce stolu) a vkládáme do oleje nejprve stranou s důlkem. Po 2 minutách smažení vdolky obrátíme a 1,5-2 minuty dosmažíme. Olej kolem smažících se vdolků musí jen jemně perlit, ne bublat, ani se z něj nesmí kouřit – to vše je špatně, vdolky se pálí, uvnitř nejsou dosmažené nebo mohou být přepáleným olejem cítit.
Usmažené vdolky ukládáme odkapat na papírovou utěrku. Mažeme je domácími povidly nebo dobrou marmeládou a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem.
Tak tohle je nejlepší těsto na vdolečko-koblížky, jaké jsem za posledních padesát let vyzkoušela. Báječné.
Děkuji, Evi! ♥
Naprosto dokonalé vdolečky, lehounké jako peříčko a krásně voňavé … úžasný recept 😊 Katka.
Děkuji, Katko :-) těší mne, že se i u Vás osvědčily!
Dobry den,
Je na koblizky stejne těsto jako na vdolečky? Chci delat koblihy, je tohle těsto na ne vhodné?
Dobrý den,
na vdolečky by mělo být těsto chudší, méně tuku i cukru. Myslím, že tohle těsto můžete na koblihy použít :-)
Dobry den, jaky bude rozdil, kdyz pouziju mouku obycejnou hladkou ? V zahranici polohrubou nesezenu….Melo by to vyjit dobre i s tou hladkou, nebo ne ?
Dobrý den, určitě to půjde pouze s hladkou moukou :-)
Iva
Tak tohle je pecka, tak skvělé těsto na vdolky jsem ještě nezažila. Zadělala pekárna, dokonce bez omládku (obvykle ho dělávám), s těstem se skvěle pracovalo – a chuť i struktura hotového vdolku fantastická. Moc děkuji za další vynikající recept. :)