Kynuté řezy – recept jsem dostala kdysi od maminky a trochu si ho upravila. Tenhle ženský rozmar je snad jediný, který doma uvítá každý muž.
Suroviny:
120 g vody
100 g změklého másla
4 žloutky
300-310 g hladké mouky
3 rovné lžíce cukru
21 g čerstvého droždí
špetka soli
Na sníh:
4 bílky
150 g cukru
1 vanilkový cukr
Na potření:
pikantní marmeláda
Na posypání :
mleté oříšky
Postup:
Ve vodě rozmícháme cukr a droždí, pak přidáme zbytek surovin a uhněteme volnější těsto, které necháme přibližně hodinu kynout. (Vejce máme domácí, veliká. Pokud bych koupila a použila vejce malá, přidala bych do těsta lžíci vody navíc.)
Hotové těsto rozválíme (rozetřeme) na vymazaný plech – asi nevyjde na celou plochu plechu, vrstva těsta by měla být silná přibližně 1,5 cm. Necháme ještě 30-35 minut vykynout a asi 10-12 minut zapečeme ve vyhřáté troubě na 180 – 190°C.
Vytáhneme z trouby, potřeme marmeládou (lepší je opravdu kyselejší), pak sněhem (ušleháme pevný sníh a za postupného přisypávání cukru znovu došleháme dotuha), posypeme oříšky a při 160-170°C dopečeme, až sníh zrůžoví.
Krájíme vychladlé.
Toto je múčnik môjho detstva, bol u nás veľmi často na stole. Vyvolalo to teraz vo mne spomienku na teplé letné dni,, vône vidieka – agát, lipa a na stole toto. Marhúľ sme mali vždy veľa, marmeláda sa varila tradične. Oriešky na vrchu neboli. Len neviem prečo tento skvost nepečeiem častejšie – naozaj som piekla le párkrát v živote. Musím pozrieť do receptov po mamke.
Pa