Další z vyzkoušených receptů na chleby, pečené v pekárně.
Chleba s ovesnými vločkami
(titulní foto)
Suroviny:
285 g vody
1 lžička cukru
13 g droždí
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
20 g oleje
100 g žitné chlebové mouky
400 g hladké mouky
40 g jemných ovesných vloček
Postup:
Do pekárny vložíme suroviny v pořadí tekuté, sypké a použijeme Základní program. Hotový chleba vyklepneme z formy a necháme zchládnout na mřížce.
Slaninovo-cibulový chleba
Suroviny:
310 g vody
60 g slaniny
1 cibulka
lžíce bramboráku v prášku
lžička cukru
2 lžičky soli
lžička drceného kmínu
100 g žitné chlebové mouky
300 g pšeničné chlebové mouky
150 g hladké mouky
10 g droždí.
Postup:
Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme na pánvi a osmahneme na ní krájenou cibulku.
Do pekárny vložíme suroviny v pořadí tekuté, sypké (včetně prochladlého obsahu pánve) a použijeme program Základní. Hotový chleba vyklepneme z formy a necháme zchládnout na mřížce.
Pivní chleba
Suroviny:
200 g vody
200 g piva
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
lžička octa
2 lžičky kmínu
rozetřený stroužek česneku
lžička cukru
130 g žitné chlebové mouky
330 g pšeničné chlebové mouky
130 g hladké mouky
12 g droždí
Po zvukovém signálu pekárny je možné přidat jakákoliv semínka.
Postup:
Suroviny navážíme do formy v pořadí tekuté – sypké a zapneme základní program. Před třetím kynutím těsto trochu urovnáme, pokud je třeba.
Chleba je lehký, není „bílý“ a výrazně voní.
Ivo, zítra chci vyzkoušet ten chlebík s pivem. Je tam nutný ten česnek? Můžu do receptu přidat pšeničné klíčky? A rozmícháváte droždí do těch tekutin nebo je lepší rozdrobené do mouky? Děkuji za odpověď.
Česnek určitě nutný není :-) Pokud použijete klíčky, bude možná potřeba o lžíci vody navíc.
A droždí nerozmíchávám ani nedrobím – položím kousek nahoru na mouku, pekárna si ho vmíchá do těsta sama ;-)
Dobrý den, potřebuju poradit s receptem. Jsem začátečník a moc mi to v pekárně nejde. Často mi chleba spadne (překyne). Stává se mi to čím dál míň, ale stává. Zjistila jsem, že je to s chleby, ve kterých je celozrnná mouka (jak pšeničná, tak špaldová, tak i žitná a nebo chlebová jakákoliv). Jak dám obyčejnou bílou mouku hladkou nebo polohrubou, tak není problém. Zkouším recepty, co jsou přiložení od výrobce pekárny, ale i z vašich stránek. Zkoušela jsem od Vás mazanec (jen z bílé mouky) a výbornej. Tady jsem pekla Chleba s ovesnými vločkami. Musela jsem přidat trochu vody (pravděpodobně to bylo celkem 300g), těsto bylo velice tuhé a pekárna „supěla“. Nedala jsem grilovací koření, jinak vše stejně. Mno a chleba mi trochu spadl. Naštěstí doopravdy hodně malinko, že nebyl uvnitř sraženej. Chleba mi zpravidla spadne až při pečení. Nejdříve to bylo 30 minut před dopečením. Ten Váš s ovesnými vločkami mi padl přibližně deset minut před dopečním. V čem dělám chybu? Zkoušela jsem ubraz kvasnice. To se pak chleby nepropadnou celé, ale jen trochu.:-/
Dobrý den,
pokud jste už ubrala droždí a chleba přesto propadne, je na vině velké množství tekutiny v receptu. Pekárna vypracuje příliš měkké těsto, to ještě kynutím zřídne a při pečení neudrží tvar a spadne.
Možná vám pekárna trochu supěla při zadělavání, protože není na tak veliké množství těsta….jak ji máte velikou, jakou značku, typ?
Mám domácí pekárnu Silvercrest Bread maker EDS SBB 850 B1 z Lidlu na 1250g. Chleba s ovesnými vločkami jsem nastavila na 1000g.
Jinak mouku kupuju v Albertu, bílou od Penam a celozrnnou tu jejich. Jsem si přávě říkala, jestli to není tou celozrnnou moukou. Jen s bílou mi těsto nikdy nespadlo.
Nebo jestli nemám teda rozbitý ty háky v pekárně, že když je tužší těsto, tak nadává. Pekárnu mám ani ne měsíc.
Pekárnu z Lídlu mám už několik let a jsem s ní moc spokojená – také proto, že je dost silná. Takže slabou pekárnou to nebude, leda byste měla nějak vadný kus…
Zkuste, prosím, ještě některý z mých receptů s celozrnkou, jestli vám to udělá totéž…nevidím důvod, proč by použitá celozrnná mouka měla dělat na chlebu uši.
Tak teď peču ještě jednou. Dala jsem tam 5g sušeného droždí a nedala to grilovací koření. Vodu jsem nepřidala.
Asi bude problém s těmi hnětacími háky. Mám pocit jakoby se zadíraly (proto vždycky přidám vodu, že se mi zdá těsto moc tuhé). Jsou slyšet tři zvuky. Jeden je šoupání těsta po stěnách „pekáče“, kdy těsto drží jako koule, do které se „zasekávají“ háky (to taky ve mě vyvolává pocit, že mám přidat vodu). Druhej zvuk je změna „vrčení“ háků, kdy se zvuk spomaluje (jakoby nemůže to těsto hák utlačit). Třetí je nové pískání-vrzání (při prvním hnětení skoro pořád a při druhém už méně).
Množstvím ingrediencí to být nemůže, když chleba běžně pečete a nemáte problém. Proto ještě řeším tu mouku (jestli nemá špatný „složení“).
?
Tak těsto moc nenakynulo. Výška chleba 9cm, nezaplnil pořádně celé dno „pekáčku“. Chleba, co jsem pekla s víc vodou je po spadnutí stejně vysoký a chutnější. Tenhle je tuhý. I teď na chuť by to chtělo přidat vodu. Možná špatná mouka i pekárna. Zkusím zítra ještě jiný chleba.
Ještě přemýšlím jak upravit třeba rovnou recept. Co dát poměrně míň surovin jako třeba na váhu chleba 700g celkem? Mno a pak kdyby to bylo zase tuhé a přidala bych vodu… …nebo jak to doladit?
Co nejdřív ho zkusím a dám vědét, ano? ;-)
Tak jsem zkusila Váš Pšenično-žitný se sezamem, kde je 180-200ml vody. Dala jsem samozřejmě 200ml a místo 12g droždí 5g sušeného a dobrý,. Povedl se, nespadl. Má dost velký bubuliny na povrchu. Bylo to jen tak tak. Když jsem ho viděla při pečení,tak jsem se celou dobu modlila. Je výbornej.
Když jsem dělala jakékoliv těsto s podmáslím, tak mi chleba vyšel líp jak jen s vodou. Ještě zkusím nějaký jiný a dám vědět.
Jinak mě ještě napadlo, jestli bych nemohla, když mi bude chleba padat třeba začarovat s cukrem nebo se solí (sůl se mi přidávat nechce, páč moc nesolíme).
Když vám bude chleba padat – kvůli příliš řídkému těstu – pomůže jen ubrat tekutinu nebo droždí.
Myslím si, že příliš volné těsto v pekárně ničím jiným „nenatužíte“.
Ještě mě napadlo, co dát třeba místo hladké mouky třeba špaldovou celozrnnou jemně mletou, že by to těsto bylo těžší?
Zatím jsem vlastně nenašla chleba bez hladké mouky, jen z mouky celozrnné. Máte tu? A ještě jsem se chtěla zeptat, jaký je rozdíl mezi celozrnnou a chlebovou? ..kdybych si chtěla mlet vlastní mouku v mlýnku z celých zrn, tak tu pak použiju jako celozrnnou nebo chlebovou?
Existuje i špaldová hladká, také zdravější než bílá mouka. Jen je třeba dát pozor na tekutiny, možná lžíci ubrat – špaldová mouka jí pije méně než ostatní.
Chlebová mouka je tmavší než hladká, vymletá více ke slupkám zrna (hladká je jen ze střední části zrnka) a celozrnná je mletá z ještě víc „venkovních“ částí zrna – ještě blíž k jeho obalu. Obsahuje i částečky obalu zrna, nasytí vás na delší dobu. Její veliké množství je v chlebu poznat, lepšímu kynutí pak pomůžete třeba přídavkem hladké.
Ano, pečivo z těchto mouk je těžší. Ještě mě napadlo, že můžete mít vadnou pekárnu. Už se mi to u jesdné čtenářky – pekařky stalo. Zkoušely jsme všechno možné, ale chleby v závěru nevykynuly. Pak přišla na to, že jí pekárna při druhém kynutí těsto zahřívá tak moc, že většinu kvasinek zahubí a těsto už ve třetím kynutí nevyběhne.
Co jsem přestala používat recepty přiložené k pekárně a peču jen od Vás, tak se mi zpravidla daří. Díky moc za to, že jste a pečete.:-) Zkoušela jsem tady recepty s podmáslím, jogurtem a i sladké s podmáslím a výborný. Aktuálně bojuju vlastně jen s tímto receptem. Ještě jsem nezkoušela nic s octem (moc nemusím nakysle) a pak ještě ochucené chleby (to mě zatím nezaujalo).
Zkusím tam teda dát špaldovou a neuberu vodu, páč vždycky přidávám. Jinak dík za vysvětlení kolem těch mouk. Ještě by mě zajímalo jakou tedy má celozrnná pšeničná či chlebová pšeničná mouka savost ve vztahu k té špaldové? ..když mi to s tou špalodovou nevyjde. Jestli tomu zatím dobře rozumím, tak nejvíc saje obyčejná, pak míň chlebová a nejmíň celozrnná?
Danuš, tak zkuste chleba jiný. Napište mi, jaké mouky chcete použít, co od chleba očekáváte a já vám některý doporuším ;-)
Ocet je v těchto chlebech cítit jen malinko, nic kyselého. Má dodat chlebu šmrnc, který mu jinak dává žitný kvásek. A ty různě ochucené nebo navoněné chleby už moc nedělám, máme rádi spíš klasiku.
Co se týká savosti mouk, je to přesně obráceně, než píšete. Nejvíc saje (potřebuje největší množství vody) celozrnná, méně chlebová a nejméně hladká mouka.
Dobry dne ja mam úplně stejnou pekarnu jako vy z lidlu a mám uplne stejný problém chleba mi.udělá ti same co vám tak já nevím myslela jsme,ze je to pekarnou jestli není vadna
Ivo, tak já bych nejraději chleba jen z celozrnné mouky (teda jestli by se to dalo jíst). Klidně jakoukoliv (jak pšeničnou nebo špaldovou nebo žitnou nebo jejich kombinace). Ráda bych pracovala i s ječnou moukou (používám celozrnnou jemně mletou od BIO HARMONIE). Právě mě zaujal tady ten recept s ovesnými vločkami, že jsem chtěla experimentovat a dát tam i žitné nebo ječné nebo třeba i jahlové.
Taky se mi na něm líbí, že je právě z kvasnic a nedává se tam mléko a mléčné výrobky. Na kvásek ještě nemám nervy. Jsem ráda, že už nemám chleba s ušima.:))
Mno a do octového se mi moc nechce, protože ho kdysi pekla moje mamka a dost tam byl právě ocet cítit. Ale asi ho někdy odzkouším. Jen mě napadlo, jestli je ocet jen pro chuť, tak mohla bych dát umeocet nebo „vodu“ z kysaného zelí?
A ještě kdybych chtěla upéct chleba(jakýkoliv) jen se lžičkou nebo dokonce půlžičkou soli, má to vliv na kynutí?
Začnu od konce – ano, s menším množstvím soli bude těsto víc a rychleji kynout.
Ječnou mouku jsem ještě nepoužívala, tady poradit nemůžu. Mlíko nepoužívám ani na zadělání sladkého kynutého těsta, natož slaného…
Voda z kysaného zelí by byla možná v těstě zajímavá a celozrnný chleba tu mám jen jeden, myslím…
https://www.pekarnomanie.cz/grahamovy-chleb/
Já bych potřebovala do pekárny. Nemám klasickou troubu a ani pec na chleba.:-/ A aktuálně ani moc času si s tim hrát. Zaměstnává mě devítiměsíční dcera a syn a manžel. Jsem ráda, že po večerech si pohledám nějaký nový recepty a jiný zajímavosti, popovídám s mužem, umeju nádobí, umeju sebe ..cože ona je zase půlnoc?:)) ..doufám, že i ten kvásek se někdy stane rutinou mezi dáváním prádla do pračky a zapínáním pekárny.:D
Jinak je tam pořád trošku hladký mouky. Jsem si právě brousila zuby, že budu pracovat jen s celozrnnou a budu si mlet mouku sama. Asi budu muset zaexperimentovat.
Jak se pustit do experimentu? Asi raději minimalizovat celkovou váhu a postupně měnit osvědčený recept?
S mlékem tu je třeba toustovej chleba nebo mléčnej chleba.;-) ..zdaj se mi takový nasládlý, i když tam není moc cukru, ale bude to asi jen tím, že jsou světlý. Mno a pak s jogurtem nebo podmáslím (ty jsou vynikající).
A ještě mě napadlo, nezkoušela jste místo cukru med?
Můžu se zeptat proč nechcete ani trošku hladké mouky?
Na zcela celozrnný do pekárny se můžu zeptat kamarádky, která peče celozrnné víc než já ;-) Metoda pokusu, jak popisujete, se vždycky osvědčila i mně – upéct, ochutnat, okouknout a popřemýšlet, co jsem dělala jinak než naposled….a jak se to projevilo – k dobrému nebo horšímu? A podle toho se pak zařídit příště.
Nerozumím tomu, jestli chcete péct s mlékem nebo ne? Raději peču bez něj, ne vždy se to dá.
Ano, med použít můžete. Ale pokud se ptáte na mírné oslazení slaného těsta, už asi rok peču zcela bez cukru (mluvím teď o chlebech z pekárny).
Chtěla jsem si právě mlet svou mouku a světlé minimalizovat. Prostě si koupit obilí.. ..jen si to programuju do budoucna. Proč ne, že.:-) Už teď peču sladké s práškem do pečiva v Remosce většinou z celozrnné špaldové mouky (a ani nám to nepřijde a bílá mouka nám v tomto případě nechybí). Tady třeba článek, který v rychlosti shrnuje z čeho také vycházím (a nejen z toho). http://zeny.e15.cz/clanek/pro-zdravi/bile-zlo Ale celkově je pro mě zajímavější vše čerstvé, přírodní a tzv. ze dvora. Samozřejmě, že se klasické mouce nebráním a používám ji.
Mléko máme rádi (teda spíš výrobky z něj). Do sladkého je bezkonkurenční. Ale v chlebu nás vůbec neoslovilo. Dává chlebu buchtovitou chu,ť a to nás nebaví. Jsem o něm psala, protože jste se ptala, co asi hledám.
Kdybyste měla nějaký chléb do pekárny od té kamarádky s droždím a jen z celozrnné, tak to bych byla moc ráda.:-) Na kváskování se zatim necítím. Možná až dožije pekárna a bude klasická trouba nebo pec, tak už to pak přijde ruku v ruce. ..kvásek a jiné chleby a jiné sladkosti.:-)
A ještě k tomu cukru. V jakém poměru mám nahradit cukr medem? Nebo co dáváte vy?
Jasně. Celozrnné pečivo je nesporně zdravější, určitě bych nedoporučovala jíst pouze bílé, „prázdné“ pečivo. Ale myslím, že někde se to se škodlivostí lepku dost přehání. Být jen na něm – to se časem nějak podepíše na zdraví, ale úplně bych ho, pokud netrpím intolerancí lepku, nezatracovala.
Četla jste i o tom, že mimíska musíte na celozrnnou mouku postupně zvykat? :-)
Doma mletou mouku vám budu trošku závidět. Ale jinak máme spoustu věcí z naší zahrady a co jde, si vyrobíme doma sami :-)
Mléko do chleba nepatří, aspoň ne do toho klasického českého. Cukr medem v pečení nenahrazuju, spíš se snažím jeho množství snižovat. A kamarádce jsem psala, zatím neodpověděla. Vydržte, napíšu vám pak na mail ;-)
Ivo, píšu dotaz jinam, než patří, ale důvodem je, že se nedá zobrazit „chléb z remosky“ a nejdou tam psát ani komentáře. Můžete se na to, prosím, podívat, trvá to už delší dobu. Děkuju.
Moc vám děkuju za upozornění!
Kde je chyba, nevím, ale během dopoledne vložím recept znovu (původní vymažu) a všechno by mělo být v pořádku ;-)
1) Pani Trhoňová, chci vam timto MOC podekovat za vase umeni a realizaci techto stranek! Dostala se mi do rukou pekarna, ale moc se nedarilo, dokud jsem neobjevila prave tyto stranky! Pecu ted jen podle vas a kazdy chleb je uspech.
2) PIVNI CHLEB
Je uzasny! Muj ctvrty chleb v poradi od vas a je top! I kdyz se mi stala zajimava vec, a prave se chleb dopekal, kdyz jsem narazila na vas clanek, ze vam take. V lednici byly jen 3 g drozdi a doma nemocne dite… doplnila jsem kvaskem z lednice a verila, ze to spolu utahnou, vse nahazela dovnitr, zapnula Zakladni program a ono se to vydarilo! (PS: chleb jsem upravila nasim chutim, 1 lzicka soli, 2 lzicky cukru, 1 lzucka mleteho kminu a sus.cesneku misto cerstveho)
Moc mě těší, že se Vám pečení daří! A děkuji za milou pochvalu! ♥