Tři chleby do pekárny, kynuté droždím, ale s přídavkem kvásku – pomůže těstu nakynout, ochutí ho a zlepší mu i trvanlivost.
Vícezrnný chleba
(titulní foto)
Suroviny:
200 ml vývaru z melty
100 ml vody
lžička cukru
20 g oleje
2 rovné lžičky soli
100 g pšeničné celozrnné mouky jemné
100 g žitné celozrnné mouky jemné
340 g hladké mouky
2 lžíce slunečnicového semínka
lžíce lněného a lžíce sezamového semínka
12 g droždí
2 lžíce hustého kvásku
Postup:
Do pekárny vložíme suroviny v pořadí tekuté, sypké, kvásek dáme navrch na mouku, kus od kvasnic.
Zapneme program Celozrnný, těsto déle kyne. Můžeme ale upéct i na program Základní.
Kmíňák
Suroviny:
150 ml (g) piva
160-170 ml (g) vody
2 lžičky soli
lžička cukru
3 lžičky oleje
3 lžičky kmínu ( + lžička na posypání před pečením)
350 g pšeničné chlebové mouky
120 g pšeničné celozrnné mouky jemné
70 g žitné celozrnné mouky jemné
2 lžíce hustého žitného kvásku
10-12 g droždí
Postup:
Suroviny dáme do pekárny tekuté, sypké, na mouku kvásek, mimo od droždí a zapneme program Celozrnný – má delší kynutí.
Před třetím kynutím můžeme pomoučenou rukou vyndat háky, ale také urovnáme těsto a posypeme ho kmínem.
Chleba je větší a překvapivě lehounký.
Škvarkový chleba
Suroviny:
200 g vody
40 g mletých a 50 g krájených škvarků
2,5 lžičky drceného kmínu
lžička cukru
1/2 lžičky sušeného česnek
1,5 lžičky soli
70 g celozrnné pšeničné mouky
70 g žitné chlebové mouky
280 g hladké mouky
lžíce hustého kvásku
8-9 g droždí.
Postup:
Vše dáme do pečky v pořadí tekuté suroviny, pak sypké a zvolíme základní program.
Po posledním kynutí jsem ho potřela zbytkem vejce a posázela dýňovými jadérky….
Napsat komentář