Když pospíchám, chleby kynuté droždím a ochucené přídavkem kvásku mám nejraději. Jsou poměrně brzo (oproti celokváskovým) vykynuté a pak i upečené, a zároveň -díky kvásku- chutnají lépe, než chleby jen s droždím.
Kvásek jim nejen „pozvedne“ chuť, ale zlepší i kvalitu střídy, která se pak tak nerdrobí, a prodlouží trvanlivost chleba.

Šumava s kváskem

(titulní foto)

Suroviny:

360 g vody
80 g strouhaných vařených brambor
3 lžičky kmínu
lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžíce oleje
10 g droždí
vrchovatá lžíce hustého žitného kvásku
70 g pšeničné celozrnné mouky jemné
70 g žitné celozrnné mouky jemné
100 g žitné chlebové mouky
360 g pšeničné chlebové mouky

Postup:

Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké, na mouku na jednu stanu kvásek, na druhou droždí) a zapneme základní program.

 

 

Škvarkový chleba z pekárny

Suroviny:

200 ml vody
lžička cukru
2 lžičky kmínu
asi 1/4 lžičky sušeného česneku
1,5 lžičky soli
40 g mletých škvarků
40 g krájených škvarků
210 g pšeničné chlebové mouky
30 g žitné chlebové mouky
120 g hladké mouky
8 g čerstvého droždí
1 lžíce kvásku

DSCN2967
Postup:

Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapeme Základní program.
Chléb je lehounký a voňavý.

 

 

Makový chleba s kváskem a semínky

makovy-chleba-s-kvaskem

-tečkovaný na řezu-

Suroviny:

320 ml vody
150 g pšeničné chlebové mouky
150 g žitné celozrnné jemné mouky
200 g hladké mouky
1,5-2 lžičky soli
lžička cukru
2 lžíce hustého kvásku
50 g nemletého máku
20 g slunečnicového semínka
20 g sezamového semínka
10 g droždí

 

Postup:

suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a zapneme program Základní (možno i Kyprý).
Výsledkem je krásně nadýchaný chleba plný semínek. Vydrží i 3-4 dny.