Když pospíchám, chleby kynuté droždím a ochucené přídavkem kvásku mám nejraději. Jsou poměrně brzo (oproti celokváskovým) vykynuté a pak i upečené, a zároveň -díky kvásku- chutnají lépe, než chleby jen s droždím.
Kvásek jim nejen „pozvedne“ chuť, ale zlepší i kvalitu střídy, která se pak tak nerdrobí, a prodlouží trvanlivost chleba.

Šumava s kváskem

(titulní foto)

Suroviny:

360 g vody
80 g strouhaných vařených brambor
3 lžičky kmínu
lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžíce oleje
10 g droždí
vrchovatá lžíce hustého žitného kvásku
70 g pšeničné celozrnné mouky jemné
70 g žitné celozrnné mouky jemné
100 g žitné chlebové mouky
360 g pšeničné chlebové mouky

Postup:

Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké, na mouku na jednu stanu kvásek, na druhou droždí) a zapneme základní program.

 

 

Škvarkový chleba z pekárny

Suroviny:

200 ml vody
lžička cukru
2 lžičky kmínu
asi 1/4 lžičky sušeného česneku
1,5 lžičky soli
40 g mletých škvarků
40 g krájených škvarků
210 g pšeničné chlebové mouky
30 g žitné chlebové mouky
120 g hladké mouky
8 g čerstvého droždí
1 lžíce kvásku

DSCN2967
Postup:

Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapeme Základní program.
Chléb je lehounký a voňavý.

 

 

Makový chleba s kváskem a semínky

makovy-chleba-s-kvaskem
-tečkovaný na řezu-

Suroviny:

320 ml vody
150 g pšeničné chlebové mouky
150 g žitné celozrnné jemné mouky
200 g hladké mouky
1,5-2 lžičky soli
lžička cukru
2 lžíce hustého kvásku
50 g nemletého máku
20 g slunečnicového semínka
20 g sezamového semínka
10 g droždí

 

Postup:

suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a zapneme program Základní (možno i Kyprý).
Výsledkem je krásně nadýchaný chleba plný semínek. Vydrží i 3-4 dny.

 

 

6 Comments

  • Posted 20.5.2015 21:59 od lilly 0Likes

    Ivo, chci zkusit upéct tu Šumavu, tak se Vás musím zeptat, jestli kvásek necháváte před tím rozkvasit stejně jako do celokváskových chlebů nebo jestli přidáváte rovnou kvásek, co máte v chladničce a jen ho necháte trošku ohřát. Moc děkuju za odpověď.

    • Posted 21.5.2015 5:50 od Iva 0Likes

      Přímo z lednice, nerozkrmuju. Pravidelným krmením je pěkně silný, jako přídavek do těsta, ke droždí, ho rozkvašovat není potřeba.

  • Posted 23.5.2015 19:00 od lilly 0Likes

    Tak to vypadá, že jsem narazila na kombinaci, která nám momentálně nejvíc chutná – chleba s droždím a přidaným kváskem – Šumava opravdu výborná, dík za recept.

  • Posted 25.5.2021 20:05 od Lenka 0Likes

    Když nemám domácí pekárnu, mužu upéct podle receptu chleba i v troubě?

Přidejte komentář