Když pospíchám, chleby kynuté droždím a ochucené přídavkem kvásku mám nejraději. Jsou poměrně brzo (oproti celokváskovým) vykynuté a pak i upečené, a zároveň -díky kvásku- chutnají lépe, než chleby jen s droždím.
Kvásek jim nejen „pozvedne“ chuť, ale zlepší i kvalitu střídy, která se pak tak nerdrobí, a prodlouží trvanlivost chleba.
Šumava s kváskem
(titulní foto)
Suroviny:
360 g vody
80 g strouhaných vařených brambor
3 lžičky kmínu
lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžíce oleje
10 g droždí
vrchovatá lžíce hustého žitného kvásku
70 g pšeničné celozrnné mouky jemné
70 g žitné celozrnné mouky jemné
100 g žitné chlebové mouky
360 g pšeničné chlebové mouky
Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké, na mouku na jednu stanu kvásek, na druhou droždí) a zapneme základní program.
Škvarkový chleba z pekárny
Suroviny:
200 ml vody
lžička cukru
2 lžičky kmínu
asi 1/4 lžičky sušeného česneku
1,5 lžičky soli
40 g mletých škvarků
40 g krájených škvarků
210 g pšeničné chlebové mouky
30 g žitné chlebové mouky
120 g hladké mouky
8 g čerstvého droždí
1 lžíce kvásku
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapeme Základní program.
Chléb je lehounký a voňavý.
Makový chleba s kváskem a semínky
Suroviny:
320 ml vody
150 g pšeničné chlebové mouky
150 g žitné celozrnné jemné mouky
200 g hladké mouky
1,5-2 lžičky soli
lžička cukru
2 lžíce hustého kvásku
50 g nemletého máku
20 g slunečnicového semínka
20 g sezamového semínka
10 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a zapneme program Základní (možno i Kyprý).
Výsledkem je krásně nadýchaný chleba plný semínek. Vydrží i 3-4 dny.
Ivo, chci zkusit upéct tu Šumavu, tak se Vás musím zeptat, jestli kvásek necháváte před tím rozkvasit stejně jako do celokváskových chlebů nebo jestli přidáváte rovnou kvásek, co máte v chladničce a jen ho necháte trošku ohřát. Moc děkuju za odpověď.
Přímo z lednice, nerozkrmuju. Pravidelným krmením je pěkně silný, jako přídavek do těsta, ke droždí, ho rozkvašovat není potřeba.
Tak to vypadá, že jsem narazila na kombinaci, která nám momentálně nejvíc chutná – chleba s droždím a přidaným kváskem – Šumava opravdu výborná, dík za recept.
Když nemám domácí pekárnu, mužu upéct podle receptu chleba i v troubě?
Dovolím si odpovědět- určitě můžete upéct i v troubě.
Děkuju! :-)