Tři starší recepty na různě ochucené bílé pečivo.
SýroFkám dala jméno moje kamarádka, když jsem jí je, ještě jako bezejmenné, dala ochutnat. Před pečením jsou sypané konopným semínkem z naší Zdravé výživy, ale ozdobí je jakákoliv semínka, i nemletý mák.
Houbové bagetky (které bagetkami vlastně ani nejsou), jsou pečené ve formě a voní houbami a uzeným.
Když jsem dělala škvarkové bulinky, mleté škvarky přišly rovnou do těsta, hned při mísení.

SýroFky

(titulní foto)
Suroviny:
150 g vody 
lžička cukru
120 g taveného sýra
2 lžičky koření (grilovacího nebo podobného)
2 lžíce oleje
1 lžička soli (koření a sýr jsou slané)
430 – 450 g hladké mouky
15-17 g čerstvého droždí

Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a použijeme program Těsto.

Po vykynutí těsto propracujeme, rozdělíme na stejné části a z každé vytvarujeme bochánek.
Necháme je na plechu nakynout, pomašlujeme rozmíchaným vejcem, posypeme mákem, sezamem nebo hrubou solí (na fotu použito konopné semínko) a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme při cca 180°C / 15 – 20 minut.
Hotové sýroFky ihned sundáme z plechu na mřížku.

 

Houbové bagetky s uzeným masem

Houbové bagetky s uzeným masem

-tvar jim dala forma-

Suroviny:
225 ml vody

lžička cukru
2 lžičky kmínu (lepší je drcený)
1/2 lžičky sušeného česneku
nebo 2 – 3 stroužky čerstvého prolisovaného
120g uzeného masa na kostičky
40 g oleje
2 lžičky soli
150 g dušených hub (bez vody)
50 g žitné chlebové mouky
440 g hladké mouky
16 g čerstvého droždí

Postup:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a necháme jen dobře umíchat na program Těsto. Pak dáme do mísy, přikryjeme potravinovou folií a dáme na noc do lednice.
Druhý den necháme chvilku na teple, propracujeme, rozdělíme na díly a přendáme nejlépe do bagetkových forem nebo formy na podlouhlé „muffinky“, podobné jako na fotu. Těsto neděláme příliš hutné, forma ho „podrží“, jsou pak nadýchané a lehké. Pečeme ve vyhřáté troubě při asi 180°C přibližně 20-30 minut.

Škvarkové bulinky

Suroviny:
230 ml (g) vody
lžička cukru
25 g droždí
1 vejce
100g žitného kvásku
200g mletých škvarků
550g hladké mouky
lžička sušeného česneku
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli

Škvarkové bulinky

Škvarkové bulinky

Postup:
Všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké) a zapneme program Těsto. Hotové těsto propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého uděláme podlouhlou bulku. Na plechu je necháme vykynout, potřeme vejcem, posypeme semínky, hrubou solí a v rozehřáté troubě (asi 170-180°C) upečeme.
Necháme vychládnout na mřížce, aby se zespodu nezapařily.