Tři chleby do pekárny, každý voní něčím jiným – první brynzou, druhý sušším salámem a třetí šunkou a sýrem.
Chleba – brynzovníček
(řez chleba – titulní foto)
Suroviny:
balíček brynzy (125 g)
malý bílý jogurt (150 g)
200 ml vody
lžička cukru
2 rovné lžičky soli
lžíce dobrého oleje
2 lžičky kmínu
80 g žitné celozrnné mouky
70 g pšeničné celozrnné mouky
330 g hladké mouky
30 g pšeničných klíčků
10 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, suché (brynzu nalámeme do tekutin) a zapneme program Základní (Klasik).
Těsto je příjemně lehounce nakyslé a velice tvárné. Určitě by se z něj daly udělat i bulky nebo bagety.
Salámový chleba
Suroviny:
340 ml vody
2 lžičky soli
lžička cukru
3 lžičky chlebového koření
150 g krájeného selského salámu
(předem nasucho osmaženého na teflonové pánvi)
50 g jemných ovesných vloček
100 g žitné chlebové mouky
350 g hladké mouky
stroužek rozetřeného česneku
11 g droždí
Postup:
Všechny suroviny dáme do formy pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Základní.
Dost často využívám i program Kyprý nebo program Celozrnný, chléb je pak lépe nakynutý.
Chleba s chlebovým kořením voní úplně jinak, než jen drceným kmínem. I na řezu jsou vidět černá semínka černuchy (z chlebového koření), má příjemně mírnou ostřejší chuť, něco mezi cibulí, mákem a pepřem.
Chleba se šunkou
Suroviny:
400 ml vody
lžíce oleje
lžíce octa
lžička cukru
2 lžičky soli
300 g hladké mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g žitné mouky
2 – 3 lžičky kmínu
12 g živého droždí
100 g pevné šunky krájené na kostičky
40 g tvrdého sýra
Postup:
Suroviny (kromě šunky a sýru) dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Klasik (Základní). Po zapípání o semínka přisypeme kostičky šunky a sýra.
Před třetím kynutím pekárnu otevřeme a chleba bohatě posypeme semínky. (Chleba na fotu je posypán Gomasiem – pražená, solená, sekaná dýňová semínka)
Zdravím, Ivko. Ráda bych tento chlebík – konkrétně se šunkou – upekla v troubě. Kolik stupňů a jak dlouho péci? Děkuji za odpověd.
Také zdravím :-) Pekla bych ho na 200°C, 40-45 minut, to by mohlo stačit. Je to jen odhad od stolu, při pečení bych se pak řídila očima.
Ať se podaří a chutná!
Iva