Další tři vyzkoušené chleby pro pekárnu. Šumava – jeden z „obyčejných“ chlebů – takové jsou ale nejlepší na namazání…a třeba jen máslem.

Chlebový závin je ochucený už svou náplní, stačí přiložit kyselou okurku nebo nakládanou zeleninu, oblíbený zeleninový salát…..

…..a poslední chleba voní uzeným a houbami.

 

Šumava

(titulní foto)

Suroviny:
360 ml vody
2 lžičky soli
3 lžičky kmínu
80 g strouhaných vařených brambor
70 g pšeničné celozrnné jemné
70 g žitné celozrnné jemné
100 g žitné chlebové mouky
170 g pšeničné chlebové mouky
200 g hladké mouky
lžíce octa
2 lžíce oleje
lžička cukru
12 g droždí

 

Postup: Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Základní. Před třetím kynutím můžeme vytáhnout háky a těsto ve formě urovnat.

Chleba je voňavý, pružný, s velkými oky.

 

 

Chlebový závin

Chlebový závin

voňavý chlebový závin

Suroviny:
290 ml vody
2 lžičky cukru
15 g droždí
15 g oleje
2 lžičky drceného kmínu
lžička octa
2 lžičky soli
100 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
230 g hladké mouky

Na nádivku :
250 g mletého masa
150 g strouhaných vařených brambor
2 lžíce oleje
1 lžíce Maggi
mletý pepř
vejce
větší cibule
kysané zelí (podle chuti)
kečup.

Na posypání tvrdý sýr
– na oleji osmahneme krájenou cibuli, pak i maso a ke konci přidáme nudličky brambor, Maggi a vše spolu dosmažíme. Do prochladlého vmícháme vejce.

 

Postup:
Do pekárny dáme suroviny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto.

plnění budoucí chlebové rolády

-plnění budoucí chlebové rolády-

Hotové těsto vyjmeme, propracujeme a vyválíme na placku, která má jeden kraj silnější, druhý kraj vyválíme víc natenko. Nádivku rozetřeme na placku tak, že silnější okraj zůstane prázdný, čistý. Podle chuti dáme zelí a celé pokapeme kečupem.
Zavineme a ve formě z pekárny necháme nakynout, pak posypeme hrubě strouhaným sýrem a upečeme
(Program Pečení, kvůli kůrky jsem přidávala asi 10 min – chleba je docela veliký.)

  • Nádivku je lepší rozetřít na větší plochu a tenčí vrstvu….silnější (a nenaplněný) okraj rozváleného těsta patří dospodu závinu, naspod formy.

 

Houbovo-uzený chleba

Suroviny:
290 g vody
150 g uzeného masa

Houbovo-uzený chleba

Houbovo-uzený chleba

130 g dušených hub
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
lžička cukru
lžička sušeného česneku
rovná lžička pepře
20 g oleje
10 g droždí
60 g žitné chlebové mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
430 g hladké mouky.

 

Postup:
Do pekárny vložíme suroviny v pořadí tekuté, sypké a zapneme Základní program. (Houby jsem použila dušené ve vlastní šťávě.)