Už při pečení se z trouby line vůně brynzy, hotové bagety mají kůrku křupavou a střídu měkounkou, pórovitou a slabounce brynzou voní.
Suroviny:
Omládek:
100 g vlažné vody
1 lžička sladěnky nebo včelího medu
10 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky
Těsto:
omládek (výše)
130 g vody
90-100 g brynzy
1-1,5 rovné lžičky soli
1 lžička cukru
2 lžíce oleje
100 g žitné chlebové mouky
190-200 g hladké mouky
Postup:
suroviny na omládek promícháme do hladkého těstíčka a zakrytý proti osýchání ho necháme 45-60 minut kynout.
K vykynutému omládku přidáme ostatní suroviny a uhněteme těsto, které bude 45-60 minut kynout. Po vykynutí ho vytáhneme z mísy na stůl, propracujeme a rozdělíme na 4 díly.
Z každého umotáme bagetu, kterou zvrchu po celé délce několikrát nařízneme nožem nebo nastříhneme nůžkami a necháme na plechu vykynout.
Bez potření je dáme upéct do vyhřáté trouby (200°C/25-35min).
Dobrý den, především bych chtěla říct, že mám moc ráda vaše recepty a vždy se mi podaří, až na tento. Bohužel byly bagety opravdu hodně přesolené. Opravdu tam mají být dvě lžičky soli, když je bryndza sama o sobě dost slaná? Děkuji za odpověď a moc děkuji za vaši stránku a knihy s recepty 😍.
Dobrý den, Michaelo, děkuji za upozornění a přesolené bagety mne moc mrzí. Byť jsme je kdysi dělali víckrát, soli jsem dávala tak, jak píšu – dnes už bych tolik určitě nedala. Upravím její množství i v receptu a doufám, že mým receptům i přes tohle zachováte přízeň :-)
Iva