Medovník – voňavý sen, který se na jazyku jen rozplyne.
Je dost pracný i drahý, ale je to zákusek, ne buchta, kterou se zahání hlad. Zároveň je velice trvanlivý, takže pokud je třeba zajistit něco sladkého na oslavu, hostinu, pro návštěvu – ráda po receptu sáhnu.
Suroviny na medovník
Těsto na 2 pláty velikosti plechu
- 150 g moučkového cukru
- 60 g másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 3 lžíce medu
- 350 g hladké mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
Krém
- 250 g krystalového cukru
- 300 ml mléka
- 3 žloutky
- 1/2 vanilkového pudinku
- 250 g másla
Postup
Cukr, máslo, vejce, žloutky a med ušleháme nad parou do zhoustnutí (asi 10 minut).
Vmícháme mouku se sodou, nejdříve hákama, pak vařečkou.
Přímo na pečícím papíře si odvážíme půlku těsta = 320 g
Přes rozstříhnutý mikrotenový sáček rozválíme na velikost plechu. Pracujeme poměrně rychle, čím víc je těsto chladnější, tím hůř se vyvaluje. (Pokud těsto zcela zchládne, je třeba ho před rozvalováním opatrně a rovnoměrně zahřát.)
Tlustší kousky krajů můžeme seříznout a těstem nastavit chybějící část plátu.
Pláty po jednom upečeme při 180°C/8-10min. Hotové skládáme na sebe na rovnou plochu.
Cukr na krém zkaramelizujeme, opatrně vlijeme mléko se žloutky a pudinkem a za stálého míchání rozvaříme. V ještě teplém krému rozpustíme máslo a pak krém necháme trochu vychladnout.
Lžící ho naneseme na oba pláty a ty položíme na sebe. Povrch posypeme kakaem nebo Grankem a medovník necháme provlhnout do druhého dne. Okrojíme okraje, úhledně nakrájíme a můžeme podávat.
Ale vynikající je i ten nižší, pouze ze dvou plátů – a kdo chce mít vysoký, ale bojí se množství, může ty dva pláty překrojit na půlky a všechny čtyři části pak navrstvit na sebe.
Napsat komentář