Mám moc ráda plundrové pečivo – hlavně první den, zcela čerstvé.
Zkouším jeho různé varianty, po Celozrnných pikantních tyčkách přišel na řadu sladký závin.
Suroviny:
300 g vody
25 g oleje
3 lžičky cukru
1/2-3/4 rovné lžičky soli
300 g hladké mouky
200 g celozrnné mouky pšeničné
18-21 g droždí
Na potření
100 g mletých škvarků
Náplň
hrušková povidla
2-3 lžičky citronové šťávy
mleté perníčky (např.rumové)
kdo má rád, přidá mleté ořechy
Postup:
všechnu celozrnnou mouku smícháme s vodou a necháme půl hodiny odpočinout.
Pak přidáme všechny ostatní suroviny (droždí rozmíchané ve lžíci vody navíc), umícháme těsto a hned ho rozválíme.
Potřeme mletými škvarky, složíme na třetiny jakoby do závinu a tento pak také složíme na třetiny – jako když děláme plundrové (překládané) těsto.
Uložíme na 20-30 minut do lednice, pak znovu rozválíme a poskládáme a opět dáme kynout do lednice.
Po 30 minutách vytáhneme, rozválíme na plát, asi 1-1,5 cm vysoký a urovnáme na něj do dvou řad náplň:
Těsto mezi náplněmi potřeme rozšlehaným vejcem:
Jednu stranu plátu překlopíme přes náplń
…pak překlopíme i druhou stranu plátu přes náplň:
Středem rozřízneme na dvě nohy závinu
A spoje k sobě přimáčkneme, třeba vidličkou.
Záviny přendáme na plech, necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (190-210°C/asi 25-30 minut – každá trouba ale peče jinak).
Napsat komentář