Bagety 2 vznikly jako variace na recept Bagetky – pečiva, vhodného na výrobu plněných baget. Tyto jsou také lehounké, ale tmavší, víc zasytí.
Vhodné také k naplnění den předem, a takto nachystané je pak balíme do fresh fólie a uložíme do lednice.
Suroviny na bagetky
Na preferment:
- 150 ml vody
- 150 g hladké mouky
- 1-2 g droždí
Vše spolu umícháme asi 10-12 h před výrobou vlastního těsta a zakryté necháme v teple kvasit.
Dále:
- 150 ml vody
- 2 lžičky cukru
- 30-35 g oleje
- 2 lžičky soli
- 30 g mletého lněného semínka
- 50 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 250 g hladké mouky
- 5-6 g droždí
Postup
K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi hodinu kynout. Během té doby ho můžeme jednou nebo dvakrát propracovat.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a z každého zformujeme bagetu. Necháme je nakynout na bagetovém plechu (nebo klasickém plechu s pečícím papírem), nařízneme žiletkou (nožem), potřeme nebo postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/ asi 20-30 min, každá trouba peče jinak).
Naše pečivo, pokud je nesníme v den upečení, moc rádi skladujeme ve wrapáčcích – funkčních pytlících z firmy Wrap up.
Dnes jsem pekla tyto bagety,s těstem se krásně pracovalo,chuť byla vynikající.Zmizely rychlostí blesku.Díky za recept!
Dobrý den, chci se zeptat, jakou konzistenci má vykynuté těsto? Jak se s ním pracuje? Už jsem s prefermentem zkoušela bulky podle Vašeho receptu, ale patlalo se to tak moc, že jsem to málem vyhodila, takže se prefermentu trošku bojím. Jenže bagety vypadají tak moc lákavě, že bych je chtěla vyzkoušet.
:-) není treba se obávat – ano, mám par receptů s hodně hydratovaným těstem, které ve výsledku daji okaté, nadýchané pečivo, ale tohle těsto je dost pevnější a kynutim jestě malinko zpevní – lněné seminko nacuca vodu.
Půjdou hezky tvarovat, uvidíte ;-)
Dobrý den, předem se omlouvám za hloupý dotaz. Ale přesto se zeptat musím. V „kynutých receptech“ používáte sušené nebo čerstvé droždí? Děkuji!
Používám pouze čerstvé. Sušené mě párkrát zklamalo, proto jen čerstvé ;-)
Dobrý den Ivo,
chci se zeptat zda by šli z těsta dělat i rohlíky a ještě se chci zeptat když si večer zadělám ten preferment, jak dlouho maximálně může kvasit? Píšete 10 – 12 hodin a co se s tím prefermentem stane potom? Děkuji za odpověď. Martina
Dobrý večer,
myslím, že rohlíky z tohoto těsta půjdou také. Pokud potřebujete preferment na delší dsbu, dejte ještě méně droždí, popř. po 10 h kvašení uložte preferment do lednice, kde bude v kvašení pokračovat, ale pomaleji.
Co se stane? Kvasinky by mohly spotřebovat většinu potravy a je možné, že těsto z velice překynutého prefermentu by se mohlo i trhat.
Je možné nahradit v 1. (preferment), příp. i 2. fázi droždí žitným kváskem?
Děkuji mnohokrát za sdělení.
Rozumím dobře, že chcete bagetky udělat zcela kváskové? Pokud ano, na papíře spočítejte všechnu mouku i tekutinu a recept přepracujte podle
https://www.pekarnomanie.cz/jak-prevest-recept-s-drozdim-na-kvaskovy-a-naopak/
Kdyby Vám to nešlo, napište ;-)
Iva
Nejsem zadny velky pekar.
Poridila jsem si profi robota,tak postupne zkousim vsechny mozne recepty.
Pri te prilezitosti jsem narazila na Vas recept a musim uznat,ze tyto bagetky byly naprosto uzasne.Urcite upecu znovu.
Moc dekuji za tip a preji hezky vecer