Jeden ze starých receptů, postup na tvarování je vlastně stejný jako u tlačených žemlí. Jen těsto je jiné – zadělávané vývarem z Melty je tmavé, ochucené trochou škvarků a křupavé od semínek.
Suroviny:
160 g vody
110 g melty (vývaru)
lžička cukru
21 g droždí
lžička drceného kmínu
asi 80 g semínek –
-2 lžíce dýňových a po lžíci slunečnice, lněné a sezamové
120 g pšeničné celozrnné mouky
440 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
40 g oleje
40 g mletých škvarků
troška oleje na pomazání bandurů před smáčknutím
Postup:
Do pekárny uložit suroviny v pořadí tekuté-sypké a zapnout program Těsto.
Hotové těsto vyndat, propracovat, rozdělit na 12 kusů, z těch udělat bulky a nechat kratičce odpočinout. Pak každou na povrchu máznout olejem a tenkou hůlkou ji protlačit až k podložce. Dát kynout na plech vrchem dolů.
Po vykynutí bandurky opatrně obrátíme a dáme upéct do vyhřáté trouby.
Bandurky už mi kynou,za chvíli půjdou do trouby,vypadají krásně a s těstem se krásně pracuje,už se těším na výsledek.
Tak bandurky všem chutnaly,dnes budu péct znovu.