Světlé pečivo, díky prefermentu výrazně vonící, výborné i druhý den po upečení.
Suroviny:
na preferment:
umícháme ze 180 g vody
180 g hladké mouky
1-2 g droždí (z kostky)
a zakryté proti osýchání necháme asi 10-12 hodin kvasit
Další suroviny:
140 g vody
2 lžičky soli
lžička cukru
40 g oleje
320 g hladké mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
8-9 g droždí
Postup:
vykvašený preferment smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 dílků a z každého uděláme bulečku. Po 10 minutách odpočinku bulky rukou zplacatíme, vrchní stranu jim dobře omoučíme a narazíme raznicí.
Nakynout je necháme vzhůru nohama už na plechu s pečící fólií, pak potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, sypneme mákem nebo hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/20min) do křupava.
Neznamená to sice změnu chuti (ta je výborná tak jako tak), ale neupečete pěkné kaiserky (raženky).
Dobrý den,prosím o radu,kaiserky jsem už sice pekla,jako vždy,podle vašeho receptu…..čerpám vlastně jen z vašich receptů,mírně upravuji tak,že nahrazuji části mouky jinou moukou,např.jáhlovou,kukuřičnou apod…..ale u tohoto receptu jsem zmatená,kaiserky po naražení otočit a dát kynout na folii a po nakynutí otočit zpět pomazat a posypat a péct?
Píšete,že narazit se musí pořádně,ono je pak docela problém otáčet je,skoro se rozpadají na ty proražené dílky:-)) moc děkuji za vaše stránky….za poslední tři roky jsem tpoho už napekla,nejdřív jsem dělala jen rohlíky,poté dalamánky a bulky,ted jsem po kváskovym clebu přešla na prefermentové pečivo…..jen škoda,že se vždy nedá použít místo droždí,příp.prefermentu kvásek:-(
Dobrý den, Andreo,
kvásek se dá použít prakticky v jakémkoliv pečivu – jen u nás ty drobné tvary jen s kváskem (kromě dalamánků) moc nechutnají.
Kaiserky narazit téměř k podložce (v postupu upravím), pak se dají otočit. No a protože byste je měla před naražením svrchu omoučit, přijde ta pomoučená strana dospod, nepřilepí se a kaiserky se dají lehce otočit.
Chcete-li téměř vyřadit droždí a přesto nedělat vše z kvásku, zkuste zadělat na preferment a pak už žádné droždí nepřidat. Trvá to sice déle, ale i ten 1-2 g droždí v prefermentu vykyne těsto z půl kila mouky.