Jednoduchá, z několika málo surovin, voňavá a výborná – to je tato žluťounká focaccia.
Suroviny:
preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
0,7-1 g čerstvého droždí
dále:
200 g vody
150 g vařených, jemně strouhaných brambor
100 g hladké mouky
250 g semoly (semolinové mouky)
2 lžičky soli
30 g olivového oleje
4 g čerstvého droždí
na povrch focaccie před pečením:
olivy
malá rajčátky
olivový olej
oregano
.
.
Postup:
12 hodin předem umícháme suroviny na preferment – nejprve ve vodě dobře rozmícháme ždibínek droždí, aby bylo v prefermentu rovnoměrně rozptýleno, teprve pak vmícháme mouku.
Pak toto řídké těstíčko zakryjeme a necháme 12 hodin pracovat.
K vykvašenému prefermentu přidáme ostatní suroviny (droždí opět předem rozmícháno ve vodě) a vymísíme těsto, které necháme 1-2 hodiny vykynout.
Plech na pečení dobře vymastíme olivovým olejem a vykynuté těsto na něj vyškrábneme. Naolejovanými prsty ho roztáhneme do požadovaného tvaru (pokryje téměř celý plech) a necháme asi půl hodiny odpočinout.
Do povrchu focaccie zatlačíme olivy a půlená rajčátka řeznou plochou dolů, posypeme ji oreganem, bohatě pokapeme olivovým olejem a necháme dokynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25-30 minut).
.
.
Dobrý den, dá se ta semolinová mouka nahradit jinou moukou? A kde tu semolinovou mouku kupujete. Děkuji za odpověď Martina
Dobrý den i Vám,
určitě se nahradit dá, můžete použít jen hladkou nebo vzít pšeničnou chlebovou. Jen si pohlídejte vodu, asi jí bude potřeba trochu menší množství.
Semolinu jsem kupovala na mouky.cz, ale teď jsem viděla, že už ji nemají. Občas je k dostání v supermarketech, ale pořád ji mají v Makru – výborná nejen na pečivo, ale hlavně na výrobu těstovin.
Iva
Semolinovou mouku mají také v Kauflandu. Předzásobujeme se, když jí mají v akci. Semolinové těstoviny jsou extra klasa :-).
Jen s těmi těstovinami opatrně, ne každá semolinová mouka je na ně vhodná. Dlouho jsem ji kupovala v jedné prodejně s italskými potravinami v Praze, ale dlouhodobě ji nemají, tak jsem testovala jiné prodejce. Tu z Kauflandu na těstoviny, zvlášť na různé nočky, velmi nedoporučuji. Nudle z ní jakž takž jdou, ale ty nočky se trhají. Ovšem do různého pečiva je velmi dobrá. Ta z Globusu je o něco lepší, ale pořád to není ono. Kolega teď přivezl nějakou semolinu přímo z Italie, tak budu testovat. :)
Díky za dobrou poznámku! :-)