Měla jsem jasnou představu o pečivu, které bych chtěla tentokrát upéct. Potřebovala jsem trochu experimentovat s poměry použitých mouk a tak vznikly dva recepty s menšími rozdíly – schválně zkuste, které bulky jsou nejchutnější.

 

I. verze

(titulní foto)

Suroviny:
na omládek:
100 ml vody
lžička sladěnky
15 g droždí
120 g hladké mouky
Dále
120 g vody
1,5 rovné lžičky soli
lžička drceného kmínu
4 lžíce oleje
50 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
150 g pšeničné chlebové mouky
200 g hladké mouky

 

Bulky chudého vandrovníka (v trojí verzi)

 

 

II. verze

Suroviny:
na omládek

100 ml vody
lžička sladového výtažku
15 g droždí
120 g hladké mouky
Dále
120 g vody
lžička soli
3 lžíce oleje
lžička drceného kmínu
50 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
140-150 g hladké mouky (6 lehounkých bulek)

 

Bulky chudého vandrovníka (v trojí verzi)

-III. verze-

 

Postup je u obou receptů stejný:
Suroviny na omládek necháme pekárnu bez předehřevu jen umíchat, pak ji vypneme, zavřeme a omládek v ní necháme asi 45 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin, pekárnu necháme (opět bez předehřevu) umíchat těsto – program Koláč, Dort – poté ji vypneme a necháme v ní těsto nakynout.
Vykynuté vyndáme, propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme bulku. Oválíme je v mouce, uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a každou bulku lehce několikrát svrchu nařízneme.
Po vykynutí (asi 20-30 minut) bulky upečeme v dobře vyhřáté troubě (200-220°C/20-30 min).

Bulky jsou lehounké a pórovité, a přitom nejsou čistě bílé.