Měla jsem jasnou představu o pečivu, které bych chtěla tentokrát upéct. Potřebovala jsem trochu experimentovat s poměry použitých mouk a tak vznikly dva recepty s menšími rozdíly – schválně zkuste, které bulky jsou nejchutnější.
I. verze
(titulní foto)
Suroviny:
na omládek:
100 ml vody
lžička sladěnky
15 g droždí
120 g hladké mouky
Dále
120 g vody
1,5 rovné lžičky soli
lžička drceného kmínu
4 lžíce oleje
50 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
150 g pšeničné chlebové mouky
200 g hladké mouky
II. verze
Suroviny:
na omládek
100 ml vody
lžička sladového výtažku
15 g droždí
120 g hladké mouky
Dále
120 g vody
lžička soli
3 lžíce oleje
lžička drceného kmínu
50 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
140-150 g hladké mouky (6 lehounkých bulek)
Postup je u obou receptů stejný:
Suroviny na omládek necháme pekárnu bez předehřevu jen umíchat, pak ji vypneme, zavřeme a omládek v ní necháme asi 45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin, pekárnu necháme (opět bez předehřevu) umíchat těsto – program Koláč, Dort – poté ji vypneme a necháme v ní těsto nakynout.
Vykynuté vyndáme, propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme bulku. Oválíme je v mouce, uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a každou bulku lehce několikrát svrchu nařízneme.
Po vykynutí (asi 20-30 minut) bulky upečeme v dobře vyhřáté troubě (200-220°C/20-30 min).
Bulky jsou lehounké a pórovité, a přitom nejsou čistě bílé.
Napsat komentář