Babička tehle recept kdysi velice dávno odněkud opsala, postupem doby poupravila, aby jí těsto sedělo a občas nám chléb doma pekla. Je zcela obyčejný a nemůžu říct, že by něčím, nějak nadprůměrně vynikal. Ale je to – vedle rohlíků a koláčů, které většina z nás peče pravidelně – prima změna a navíc je tento světlounký babiččin chléb nadýchaný, pružný a moc dobrý. Byť je upečený jen z hladké mouky.
Suroviny na babiččin chléb
- 100 g vody
- 1 lžička sladěnky
- 130 g hladké mouky
- 12 g čerstvého droždí
Dále:
- 180-190 g vody
- 3 lžičky drceného kmínu
- 50 g strouhaných vařených brambor
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 370 g hladké mouky
Postup
Pomocí domácí pekárny
Všechny suroviny na omládek spolu v menší misce dobře promícháme, vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené necháme hodinu kynout. K hotovému omládku pak přidáme zbytek surovin a bez předehřevu necháme pekárnu uhníst těsto. Pak pekárnu vypneme a těsto v ní necháme přibližně 45-60 minut kynout.
Ručně nebo robotem
Suroviny na omládek spolu dobře promícháme a necháme 60 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které bude zakryté v míse 45-60 minut kynout.
Vykynuté těsto
Hotové, vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme, zformujeme do bochníku a vložíme ho do moukou vysypané ošatky. Po 30-45 minutách by měl být chléb vykynutý. S oporou ruky ho vykulíme na plech s pečícím papírem, postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C / cca 45 minut).
Chleba je lehoučký, s pružnou střídou nádherně vonící kmínem, a stejný zůstává i další den (díky omládku a strouhanému bramboru v těstě). Jen kůrka druhý den změkne.
Moje babička tento chleba s omládkem nepekla, neznala ho, Přesto nám vždy velmi chutnal. Pokud někdy budete potřebovat ušetřit hodinu času, omládek vynechejte, nechte pekárnu vypracovat těsto rovnou a dál už pokračujte podle receptu.
Jeden z nejlepších receptů z droždí. Vybral jsem si ho podle pravidelně střídy. Jednoduchý. Rychlý. Na tříhodinový recept velmi chutný. Začnu ho péct pravidelně. Jsem rád, že si recept babička poznačila. Děkuju.
To mě těší, díky!
Iva
Skvělý recept. Dělám ho často,moc nám chutná. :-)
Dovolím si shrnout zkušenosti z naší kuchyně. Chleba babičky Elišky jsme si opravdu oblíbili, a tak si s receptem hrajeme.
1) Chleba funguje bezvadně z pšeničné i špaldové mouky. Pšeničnou hnětu ručním šlehačem na nejnižší stupeň 3 minuty, přidám sůl a ještě 4-5 minut. Špaldovou 3+3 minuty.
2) Peču v nahřátém litinovém hrnci 20 minut na 250 st.+20 minut bez poklice na 210 st.
3) Ve velké (4litrové) remosce s teflonem peču 35 minut+5-10 minut vzhůru nohama.
Z hrnce je chleba vyšší, z remosky levnější.
Příště zkusím upéct poloviční velikost v malé remosce bez teflonu. A jindy příště nahradím 10-20 procent hladké mouky celozrnnou.
Chleba je jednoduchý při přípravě a čistý chuťově. Pokaždé potěší.
Dobrý den, perfektní shrnutí zkušeností, Filipe :-) Snad to pomůže i dalším lidem.
Iva
Dá se sladěnka nahradit cukrem?
Děkuji
Dobrý den, Michaelo, nedá, spíš včelí med. Ale pokud se vám omládek osvědčí, opravdu si kupte sladěnku, je to s ní ještě o chlup lepší :-)
Iva
Dobrý den, paní Ivo, tento chleba jsem si velice oblíbila. Chuťově je velmi dobrý a zařadila jsem ho mezi své favority. Ráda bych Vás, ale požádala o radu. Nevím, co dělám špatně, ale chleba mi vždy, po opatrném vykulení na plech, hodně klesne (skoro na placku) a už se mi ve vyhřáté troubě nezvedne. Můžete prosím poradit co s tím? Děkuji moc.
Dobrý den, Lenko, určitě zkrátit kynutí v ošatce a už se rozjíždět nebude. Uvidíte ;-)
Iva
Také peču chleba a to několik druhů a do všech, ať s droždím nebo s žitným kváskem jsem se naučila dávat 1 vařený brambor nebo i zbytek bramborové kaše asi 2 lžíce. Chleba déle vydrží vláčný, mám zkušenost že i 5 dnů.
Dobrý den. Lence radite zkrátit dobu pečení v ošatce,pak že se jí chléb nerozjede ale přeci se v ošatce nepeče .
Ano, v ošatce se nepeče, ale pokud je chléb překynutý, neudrží už potom tvar. A překynutí může být jedním z důvodů, proč se pak chléb „rozjede“ :)
Dobrý den, Růženo,
vidíte – tady se u mě snad poprvé (a naposledy!) oprojevil spěch :-( omlouvám se. Samozřejmě, že se nepeče v ošatce, to jsem jen zaměnila slovo kynutí za pečení…
Doufám, že si Lenka přečte i tohle!
Iva
P.S. Lenka naštěstí uvedla mail, na který jí napíši, a svoji starou odpověď jsem opravila – to kdyby ji četl někdo se stejným problémem.
Díky Vám za upozornění!
Dobrý deň,
ak nechcem použiť varené zemiaky, koľko múky mám ubrať? Alebo máte niekde recept na obyčajný svetlý chlieb s omládkom?