Babička tehle recept kdysi velice dávno odněkud opsala, postupem doby poupravila, aby jí těsto sedělo a občas nám chléb doma pekla. Je zcela obyčejný a nemůžu říct, že by něčím, nějak nadprůměrně vynikal. Ale je to – vedle rohlíků a koláčů, které většina z nás peče pravidelně – prima změna a navíc je tento světlounký babiččin chléb nadýchaný, pružný a moc dobrý. Byť je upečený jen z hladké mouky.

Suroviny na babiččin chléb

Omládek:

  • 100 g vody
  • 1 lžička sladěnky
  • 130 g hladké mouky
  • 12 g čerstvého droždí

Dále:

  • 180-190 g vody
  • 3 lžičky drceného kmínu
  • 50 g strouhaných vařených brambor
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 370 g hladké mouky

Postup

Pomocí domácí pekárny

Všechny suroviny na omládek spolu v menší misce dobře promícháme, vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené necháme hodinu kynout. K hotovému omládku pak přidáme zbytek surovin a bez předehřevu necháme pekárnu uhníst těsto. Pak pekárnu vypneme a těsto v ní necháme přibližně 45-60 minut kynout.

Ručně nebo robotem

Suroviny na omládek spolu dobře promícháme a necháme 60 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které bude zakryté v míse 45-60 minut kynout.

Vykynuté těsto

Hotové, vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme, zformujeme do bochníku a vložíme ho do moukou vysypané ošatky. Po 30-45 minutách by měl být chléb vykynutý. S oporou ruky ho vykulíme na plech s pečícím papírem, postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C / cca 45 minut).

Chleba je lehoučký, s pružnou střídou nádherně vonící kmínem, a stejný zůstává i další den (díky omládku a strouhanému bramboru v těstě). Jen kůrka druhý den změkne.


Moje babička tento chleba s omládkem nepekla, neznala ho, Přesto nám vždy velmi chutnal. Pokud někdy budete potřebovat ušetřit hodinu času, omládek vynechejte, nechte pekárnu vypracovat těsto rovnou a dál už pokračujte podle receptu.