Babička tehle recept kdysi velice dávno odněkud opsala, postupem doby poupravila, aby jí těsto sedělo a občas nám chléb doma pekla. Je zcela obyčejný a nemůžu říct, že by něčím, nějak nadprůměrně vynikal. Ale je to – vedle rohlíků a koláčů, které většina z nás peče pravidelně – prima změna a navíc je tento světlounký babiččin chléb nadýchaný, pružný a moc dobrý. Byť je upečený jen z hladké mouky.

Suroviny na babiččin chléb

Omládek:

  • 100 g vody
  • 1 lžička sladěnky
  • 130 g hladké mouky
  • 12 g čerstvého droždí

Dále:

  • 180-190 g vody
  • 3 lžičky drceného kmínu
  • 50 g strouhaných vařených brambor
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 370 g hladké mouky

Postup

Pomocí domácí pekárny

Všechny suroviny na omládek spolu v menší misce dobře promícháme, vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené necháme hodinu kynout. K hotovému omládku pak přidáme zbytek surovin a bez předehřevu necháme pekárnu uhníst těsto. Pak pekárnu vypneme a těsto v ní necháme přibližně 45-60 minut kynout.

Ručně nebo robotem

Suroviny na omládek spolu dobře promícháme a necháme 60 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které bude zakryté v míse 45-60 minut kynout.

Vykynuté těsto

Hotové, vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme, zformujeme do bochníku a vložíme ho do moukou vysypané ošatky. Po 30-45 minutách by měl být chléb vykynutý. S oporou ruky ho vykulíme na plech s pečícím papírem, postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C / cca 45 minut).

Chleba je lehoučký, s pružnou střídou nádherně vonící kmínem, a stejný zůstává i další den (díky omládku a strouhanému bramboru v těstě). Jen kůrka druhý den změkne.


Moje babička tento chleba s omládkem nepekla, neznala ho, Přesto nám vždy velmi chutnal. Pokud někdy budete potřebovat ušetřit hodinu času, omládek vynechejte, nechte pekárnu vypracovat těsto rovnou a dál už pokračujte podle receptu.

8 Comments

  • Posted 25.4.2022 21:22 od Filip 0Likes

    Jeden z nejlepších receptů z droždí. Vybral jsem si ho podle pravidelně střídy. Jednoduchý. Rychlý. Na tříhodinový recept velmi chutný. Začnu ho péct pravidelně. Jsem rád, že si recept babička poznačila. Děkuju.

  • Posted 30.4.2022 8:32 od Marta 0Likes

    Skvělý recept. Dělám ho často,moc nám chutná. 🙂

  • Posted 2.5.2022 21:12 od Filip 1Likes

    Dovolím si shrnout zkušenosti z naší kuchyně. Chleba babičky Elišky jsme si opravdu oblíbili, a tak si s receptem hrajeme.
    1) Chleba funguje bezvadně z pšeničné i špaldové mouky. Pšeničnou hnětu ručním šlehačem na nejnižší stupeň 3 minuty, přidám sůl a ještě 4-5 minut. Špaldovou 3+3 minuty.
    2) Peču v nahřátém litinovém hrnci 20 minut na 250 st.+20 minut bez poklice na 210 st.
    3) Ve velké (4litrové) remosce s teflonem peču 35 minut+5-10 minut vzhůru nohama.
    Z hrnce je chleba vyšší, z remosky levnější.
    Příště zkusím upéct poloviční velikost v malé remosce bez teflonu. A jindy příště nahradím 10-20 procent hladké mouky celozrnnou.
    Chleba je jednoduchý při přípravě a čistý chuťově. Pokaždé potěší.

    • Posted 6.5.2022 8:05 od Iva 0Likes

      Dobrý den, perfektní shrnutí zkušeností, Filipe 🙂 Snad to pomůže i dalším lidem.
      Iva

  • Posted 3.5.2022 15:37 od Michaela 0Likes

    Dá se sladěnka nahradit cukrem?
    Děkuji

    • Posted 6.5.2022 8:06 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Michaelo, nedá, spíš včelí med. Ale pokud se vám omládek osvědčí, opravdu si kupte sladěnku, je to s ní ještě o chlup lepší 🙂
      Iva

  • Posted 2 hodinami ago 18:40 od Lenka 0Likes

    Dobrý den, paní Ivo, tento chleba jsem si velice oblíbila. Chuťově je velmi dobrý a zařadila jsem ho mezi své favority. Ráda bych Vás, ale požádala o radu. Nevím, co dělám špatně, ale chleba mi vždy, po opatrném vykulení na plech, hodně klesne (skoro na placku) a už se mi ve vyhřáté troubě nezvedne. Můžete prosím poradit co s tím? Děkuji moc.

Přidejte komentář