Jsou použity vlastně jen dva druhy mouky (a asi 1,5 lžíce Solamylu), větší část žitné mouky je předkvašená v prvním těstě.
Večky byly dobré i druhý den, moc mě potěšil manžel svým hlášením, že na svačinu byly „geniální“ s máslem a tvrdým sýrem.

 

Suroviny:
1. těsto:

140 ml (g) vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
10 g droždí
100 g žitné chlebové mouky
60 g hladké mouky

Dále je třeba
140 ml (g) vody
50 g změklého margarínu (např.Stela) nebo sádla
1,5 lžičky soli
50 g Solamylu
60 g žitné chlebové mouky
230-240 g hladké mouky

Dalamánkové špičky

-sypané kmínem-

Postup:
suroviny na 1. těsto necháme pekárnou umíchat a pak, v zavřené, jej necháme asi 40 minut kynout.

Poté přidáme zbytek surovin a necháme pekárnu vypracovat a vykynout těsto (program Těsto).

Hotové těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 6 dílů, z každého uděláme kratší večku se špičatými konci.
Než ji uložíme na plech, povrch lehce namočíme vodou a špičku pak oválíme v celém kmínu. Vykynuté večky několikrát lehce nařízneme, potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 20-25min).

Dalamánkové špičky

-na řezu-