Dalamánky jsou lehounké, voňavé a výborné i druhý den (tedy – pokud zbydou).
Syrovátku mám domácí, z překapaného jogurtu, jako vedlejší produkt tolik populární domácí Lučiny.
Suroviny:
100 g syrovátky
180 g vody
4 lžíce oleje
50 g žitné celozrnné mouky jemné
100 g pšeničné celozrnné mouky jemné
340-350 g hladké mouky
lžička cukru
2 lžičky soli
velká špetka drceného kmínu
15 g droždí
Postup:
část vody rozmícháme s cukrem, droždím a trochou mouky a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout.
Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme 60-80 minut nakynout.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 8-10 dílků, z každého zformujeme podlouhlý dalamánek, který na plechu svrchu nařízneme žiletkou a necháme nakynout.
Potřeme vodou, můžeme sypnout kmínem nebo hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (190-210/20min).
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v jakém stavu dáváte syrovátku? Mám doma pouze sušenou?
Dobrý den, Martino,
syrovátku mám tekutou, většinou jako zbytek po překapaném jogurtu nebo kefíru.
Dobrý den, v receptech čtu, že podle Vás jsou gramy a mililitry u vody stejné množství. Ale jelikož hodně zavařuju a pro sestru přepočítávám kalorie, tak vím, že 100 ml vody váží 92 g.
Dobrý večer, Martino,
doporučím nahlédnout do učiva ZŠ, kde píší, že 1 litr vody (1000 ml) váží 1 kilogram (1000 g).
Dobrý den, také si to tak pamatuji ze školy, ale schválně si to zvažte 100 ml vody a uvidíte.
Dobrý večer, Martino, nedá mi to a musím se postavit na stranu Ivy, protože moje váha vždycky zváží např. 200 ml jako 200 g. Nebude ten rozdíl u Vás daný tím, že máte nepřesnou odměrku?
Dobrý večer Ivo. Dalamánky vypadají skvěle, ale když nemám syrovátku, tak si asi musím nechat zajít chuť. Nebo je prosím jiná možnost?
Dobrý den, Anno,
nemusíte. Zadělejte jen vodou, popř.do vody přidejte a rozšlehejte necelou lžíci kefíru, jogurtu – taky to těsto lehoučce okyselí.
Dobrý den Ivo,
přech chvílkou dopečeno. Jako obvykle skvělý recept. Mouky jsem dávala v poměru 1:1:1. Syrovátka nahrazena lžičkou jogurtu.
Jinak odkaz na knihu jsem dala do mailu Ježíškovi. (V lednu se o trouby nehnu).
Mějte krásný den
Daniela
Dobrý den, Danielo,
je moc fajn, že recepty máte jen jako inspiracie a nemusíte se jich striktně držet, jste šikovná! :-)
Doufám, že Ježíšek nezapomene a Vám se kniha bude líbit!
Iva
Když jste Vy geniálně vymyslela poměr „tekutých a sypkých“ surovin, tak to už se pak snadno hraje s tím kolik které mouky dáte.
Ježíšek v podobě mladšího brášky už hlásil, že je objednáno. Knížku doporučuji všem o kom vím, že peče – nebo v porovnání s Vámi by bylo lepší říct, snaží se péct.
Mimochodem nemáte v záloze nějaký vychytaný recept na věnečky?Díky
Daniela
Tak :-) děkuji za krásnou reklamu!
Věnečky jaké, odpalované?
Ano odpalovane testo, diky, mate-li pak prosim vc. toho jak pect (stupne, horni-dolni x horkovzduch?)
diky
Tvarovat odpalované těsto nezvládnu, ale kdysi jsem své dobré kamarádce opsala recept z kuchařky paní Libuše Šustalové (pokud pečete, doporučuji knihu koupit někde v antikvariátě, za pár korun – Kuchařka pečeme vždy s úspěchem, nakl. Dona), která je cukrářka a její recepty nemají chybu! Peču od ní štafetky, které miluje můj muž a jsou velice jednoduché, lepší než kupované.
Takže – kamarádce Zorce jsem opsala recept, který u ní najdete na této straně jako Věnečky od iv@, i s tím, jak je péct.
http://www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/rezy_-zakusky.html
Ať se Vám podaří!
Iva
Díky za recept, tip na knihu i odkaz na stránky. Na štafetky co tu máte jsem koukala. Jsou v pořadníku věcí na vyzkoušení.
Pěkný den
D
Štafetky miluje manžel, jsou triviálně jednoduché a opravdu fantastické.
Nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně – cukrářka je autorka knihy, paní Šustalová. Vydala celkem 3 kuchařky, dvě z nich jsou spíš cukrářské. Převedla spoustu cukrářských receptů na dorty a zákusky do postupů vhodných pro nás ne-cukráře. Cokoliv jsem od ní vyzkoušela, sedělo.
Ať se Vám daří! :-)
Iva
Dobrý den,
postříkat po vytažení z trouby vodou nebo to už ne?
Díky
Dobrý den, po upečení pečivo nestříkám.
Iva
Syrovátku nemám,namíchala jsem jogurt s vodou. Výborné dalamánky.Budu péct častěji Díky!
Dobrý den, mám dotaz – ty dvě lžičky soli se.mají dát přímo do těsta nebo je jedna do těsta a druhá na posyp? Děkuji Renata
Dobrý den, samozřejmě do těsta!
Iva
A nebyl by prosím recept na tu domácí Lučinu? Zatím bojuji s kváskovým pečivem a ne vždy se daří. Díky za váš web i knihu