Remosku používám v kuchyni velice ráda – přesto, že je malá, dá se v ní upéct i poměrně větší kus jídla.
Kynuté pečivo z remosky je nadýchané a pěkně si, díky formě, drží tvar. Tyto slané klínky jsou plné dýňových jader.

 

Suroviny:
na omládek:
60 g (ml) vody
půl lžičky sladěnky
5 g droždí
80 g hladké mouky
Dále:
50 g (ml) vody
70 g strouhaných brambor
3 lžíce oleje
2-3 lžíce dýňových semen
1 a 1/4 lžičky soli
170-180 g pšeničné chlebové mouky
kdo má rád, přidí i drcený kmín

 

Dýňové kousky z remosky

-očka dýńových semínek-

Postup:
toto těsto jsem dělala robotem, na pekárnu je ho málo.
Suroviny na omládek dobře smícháme a v zakryté misce necháme asi 45 minut kynout.
Pak přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho nakynout.
Propracujeme, rozválíme na velikost remosky, kterou jsme předem vymastili nebo vyložili pečícím papírem a vložíme dovnitř.

Dýňové kousky z remosky

-vyválený plát v remosce-

Obracečkou, omočenou v oleji, „koláč“ rozkrájíme na díly…

Dýňové kousky z remosky

-mezi řezy potřít olejem-

 

…mezery opět potřeme olejem a necháme tak nakynout.

Dýňové kousky z remosky

-nakynuté před pečením-

Můžeme potřít vejcem, pospat dalšími dýňovými jádry a upečeme.

Dýňové kousky z remosky

-čerstvě upečené-

 

Vytáhneme z remosky, necháme na mřížce vychládnout a můžeme podávat.

Dýňové kousky z remosky

Dýňové kousky z remosky