Těsto je vlastně stejné jako na Obyčejné bagetky s prefermentem.  Je třeba, aby bylo měkounké, tvárné.
Preferment dodá pečivu trochu jinou, plnější, rozvinutější chuť. Ten, kdo vyzkouší, pochopí.

 

Suroviny:

Preferment:
150 ml vody

150 g hladké mouky
1-2 g živého, lisovaného droždí
– smícháme a zakryté necháme v teplé místnosti 10-12 h kvasit

Další suroviny:
170 ml (g) vody
25 g oleje
2 rovné lžičky soli
lžička cukru
150 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
50 g žitné chlebové mouky
8-9 g droždí

 

Fougasse

 

Postup:

10-12 h předem smícháme suroviny na preferment a necháme v teple kvasit. Pak přidáme zbytek surovin, vymícháme volnější těsto a necháme ho vykynout.

Vykynuté těsto lehce stěrkou vyhrneme z mísy na dobře pomoučený stůl a navlhčenýma rukama ho roztáhneme na výšku asi 2 cm tak, abychom z něj vymačkali co nejméně vzduchových bublin.

 

Fougasse

-vzdušná střída-

Povrch dobře poprášíme moukou, plát rozřízneme na 4 přibližné čtverce a každý z nich nařízneme – po úhlopříčce skrz těsto, až na podložku (neproříznout při tom okraje těsta) a pak udělat po obou stranách úhlopříčky dva kratší řezy.

Přenášením tohoto „listu“ na plech se řezy otevřou, na plechu jejich tvar ještě doopravíme a necháme nakynout.

Upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/asi 15min).

 

 

 

 

Fougasse