Kdysi mě poprosila moje kamarádka o upečení francouzských mléčných houstiček, které prý všichni doma milují.
– Fajn, zkusím, ale nejprve je musím ochutnat, protože je neznám….
– Opravdu je neznáš? vykulila na mě nevěřícně oči.
Ne, opravdu jsem je neznala a musela si je koupit v supermarketu, ať vím, jak má tohle světlé, lehounké a voňavé pečivo chutnat. Další víkend jsem si nachystala tři malinko odlišná těsta, upekla, ochutnala a tohle je to, které se koupeným francouzským mléčným houstičkám podobá nejvíc.
(Protože se tyhle houstičky začínají bezejmenně toulat internetem, jen doplním, že datum jejich vzniku a uveřejnění na mé staré stránky -estranky.cz- je 22.4.2013)
Suroviny:
Na omládek:
100 g vody
lžička sladěnky
130 g hladké mouky
20 g droždí
Dále:
80 g vody
1 vejce (50 g)
100 g cukru
50 g másla a 50 g Hery (nebo 100 g másla)
špetka soli
20 g sušeného mléka
330 g hladké mouky
Postup:
z určených surovin umícháme omládek a necháme ho 60 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout.
Těsto promísíme a rozdělíme na 16-20 dílků, z každého uděláme hubeňounkou bulečku (houstičku), všechny svrchu žiletkou 2-3x nařízneme a necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií ještě téměř hodinu kynout.
Potřeme je vodou a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C, pouze 12-16 minut (každá trouba peče jinak). Je potřeba při pečení hlídat, houstičky by měly zůstat hodně světlounké – zároveň jsou i velice měkké, chládnutím se zpevní tak, že jdou normálně chytit do ruky.
Všimla jsem si, že dáváš sušené mléko a to nejen tady, ale i v jiných receptech. Má to tam nějaký speciální význam???
Na zadělávání těsta normální mléko nepoužívám, není to třeba. A ti v průmyslových pekárnách také ne, jen když chtějí zvýšit nutriční hodnotu výrobku, dají mléko sušené.
Mně se pečivo se sušeným zdá chuťově jiné než s normálním mlékem. V těchto houstičkách jsem ho vyloženě cítila na jazyku – musela jsem si je jednou koupit na ochutnání, když po mně kamarádka chtěla dát dohromady recept ;-)
piekla som tieto rozteky………..len bez suseneho mlieka.V Rakusku to volaju mliecne rozky……ochutnala som original velmi velmi dobre,ale co si doma upecieme je o 1000% lepsie.nezohnala som susene mlieko,ale odohodlanie bolo vecsie tak to bolo bez toho.Ale najblizsie musim piect so susenym mliekom,ale vrelo odporucam urcite nesklamu.
To je fajn, Jarko, určitě zkuste ;-) Já jsem v těch koupených to sušené mléko cítila na jazyku….
prosím vás čo je to omládek
Druh drožďového kvásku, díky kterému těsto lépe a víc vykyne a pečivo lépe chutná.
https://www.pekarnomanie.cz/omladek/
…a mě by zase zajímala sladěnka. Je pro úspěch receptu nezbytná? Nestačila by lžička cukru?
Lžička cukru určitě ne, to spíš dejte lžičku včelího medu. Ale sladěnka kromě jednoduchých cukrů obsahuje i zbytkovou enzymatickou činnost – a to vše dělá pracujícím kvasinkám při rozjezdu kynutí těsta dobře. (V lednici mám sladěnku pořád, nezabere místo, vydrží i po záruce – tak proč jejích výhod v pečení nevyužít? :-) )
Ivo, ja ziju v zahranici a sehnala jsem tu jen suseny slad. Nevite, zda ma stejne vlastnosti jako sladenka? Dekuju za odpoved.
Dobrý den, měl by mít – i u nás se prodává v sušené formě.
Iva
Včera som robila. Trošku som mala obavy, ako vykysnú, sú dosť maslové, ale výborné. Zhruba 80g múky som nahradila kukuričnou.
Dobrý den, nemám sušené mléko, jakým množstvím obyč. mléka by sedalo nahradit? Nebo nemám dávat vůbec? :-)
Dobrý den – omlouvám se za pozdní odpověď, byli jsme na dovolené.
Místo sušeného mléka můžete dát sušenou smetanu do kávy, máte-li, nebo polovinu vody mlékem nahradit.
Iva
Chtěla bych místo omládku zadělat těsto s lievito madre – kolik byste v takovém případě udělala rozkvasu s LM? Děkuju, Tereza
(Zvažuju, že dám 100 g mouky, 100 g vody, 50 LM do rozkvasu plus sladěnku až pak do těsta. Co myslíte?)
Terezko, to nevím, já s LM vůbec nepeču, tak neporadím…
Rozumím, přesto díky, že jste se ozvala. Já to nějak zkusím 😊
Pro případné zájemce o pečení s lievito madre: vyšly výtečně, s rozkvasem (poměry výše) místo omládku a sladěnku jsem přidala až pak do těsta. Pro výraznější mléčnou chuť možná zkusím příště místo vody dát do těsta taky mléko (krom toho sušeného)… Jsou vynikající, díky za recept, paní Ivo! 😊
A já Vám moc děkuji za vyzkoušení s LM a hlavně – popis zkušeností pro ostatní :-)
Iva
Šel by místo sušeného mléka použít Sunar?Toho teď máme doma dost 🤭.Děkuji
Dobrý den, určitě. Já jsem nezkoušela, ale z reakcí ostatních, kteří tyhle houstičky pečou, vím, že radí i použití Sunaru.
Iva
Myslite, ze by sla priprava upravit pro pekarnu? Tzn, vse smichat a vykynout v pekarne? Dekuji.
Dobrý den, ano, můžete je připravit i v pekárně :-)
Paní Ivo, dělala jsem poprvé francouzské mléčně houstičky, pekla na 2 x v remosce a musím říct, že jsou skvělé – lehounké, jemné, nadýchané jako obláček. Syn říkal, až je budu péct podruhé, ať je donesu, když nebudou doma děti 6 a 9 let. Bydlí o 2 patra výš, takže to mají vždy čerstvě upečené. Maruška
Dobrý den, Maruško, musím se přiznat, že mě přání Vašeho syna rozesmálo :-) Jsem moc ráda, že mléčné houstičky takhle moc chutnají!
Iva
Dobrý den, paní Ivo,
chtěla jsem se zeptat, jestli by šlo nechat těsto na houstičky kynout přes noc v lednici.
Děkuji za odpověď
Dobrý den, určitě ano. Po vykynutí omládku zadělejte těsto a hned potom ho uložte dobře zakryté do lednice, kde vykyne.
Iva
Poradite mi prosim,zda by sla udelat slana varianta techto vynikajicich housticek? Uvazuji,zda v momente nedani tech 100g cukru mi vyjdou slane nebo zkazim cele testo. Jinak jsou skutečně mnamozni,dekuji za recept
Dobrý den,
položm možná zvláštní otázku…proč slané? Protože vám chutná struktura tohoto moučníku, ale chtěla byste jemné A slané houstičky? Nechcete zkusot tyto banketky? Ty jsou slanější a také jemné :-)
https://www.pekarnomanie.cz/banketky/
Iva
Mléčné houstičky byly vynikající, úžasně vláčné a s těstem se výborně pracovalo
kdybych chtěla pecept upést s pomocí LM kvásku neporadila by jste mi kolik ho mám použít ?
Bohužel, to nevím, s LM nepeču vůbec.