Velice dobře nakynuté těsto, upečené pečivo je lehké, nadýchané, s křupavou kůrkou, dobré i na druhý den. Pekla jsem jako rohlíky nebo i bagety.
Do těsta můžete použít přímo mouku grahamovou, nebo máte-li jen pšeničnou celozrnnou, použijte tu a přidejte k ní lžíci otrub (jak je psáno v Surovinách).

Suroviny:

Na omládek:
100 g příjemně vlažné vody
1 rovná lžička sladěnky
130 g hladké mouky
13-17 g droždí

Dále:
170 g vody
30 g oleje
2 rovné lžičky soli
360 g pšeničné celozrnné mouky
10 g (vrchovatá lžíce) pšeničných otrub
(Nebo 370 g grahamové mouky, v té už jsou otruby obsaženy.)

Grahamky
-hodně tmavý řez-

Postup:

všechny suroviny na omládek umícháme v misce a pak je zakryté necháme 45-60 minut kynout.
Přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, které necháme dobře nakynout. Trvá to asi 60 minut, během té doby je těsto dobré jednou nebo dakrát promísit.

Grahamky
-74% celozrnné mouky-

Vykynuté těsto vytáhneme, lehce propracujeme, rozdělíme na díly a umotáme pečivo. Třeba rohlíky, z jednoho pramene můžeme umotat i housky…
Pečivo dáme nakynout na plech s pečícím papírem nebo fólií, pak potřeme vodou a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220-230°C/15-25 min podle velikosti jednotlivých kusů).

2 Comments

  • Posted 29.12.2015 13:04 od Jarka 0Likes

    Myslim ze tu v Pekarnomanii nie je ziadny problem vykusat ziadny recept.Do coho sa clovek pusti vsetko vyjde na jednotku.Velim dobre rozky……mäkkucke,nadychane……..proste pochutka.

Přidejte komentář