Opravdu velký, měkounký chleba, dochucený přídavkem syrovátky a brambor v těstě.
Suroviny:
250 ml vody
150 g syrovátky
lžíce oleje
lžička cukru
3 lžičky chlebového koření (nebo aspoň kmínu)
2,5-3 rovné lžičky soli
100 g strouhaných vařených brambor
30 g žitných otrub
200 g žitné celozrnné mouky jemné
530-550 g hladké mouky
25 g droždí
Postup:
těsto jsem míchala v robotu – z trochy vody, cukru a droždí jsem udělala kvásek, když vzešel, přidala jsem zbytek surovin a vymíchala těsto. Mouku je třeba dosypávat postupně, díky bramborám těsto během kynutí trochu zřídne – je tedy třeba, aby bylo zpočátku dost husté a pevné.
Po vykynutí je těsto třeba prohníst, vytvořit bochník a ten nechat na plechu s pečícím papírem nebo fólií znovu vykynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 45-50min).
Napsat komentář