Balené tvarohové buchty, množství těsta akorát pro menší remosku (Original). Těsto je bez vejce, pěkně tvárné, nelepí na prsty a honzovky, z něj upečené, jsou výborné i druhý den.
♥
Suroviny:
120 g vody
50 g měkkého sádla
40 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
300 g hladké mouky
15 g droždí
Náplň:
tvaroh (250 g)
1 vejce
2-4 lžíce cukru (podle chuti)
trocha pudinku Cremé Olé na zahuštění
Postup:
toto těsto jsem dělala mimo pečku, robotem.
V troše vody rozmícháme droždí, lžičku cukru a trochu mouky a necháme vzejít kvásek. (Můžete ale z 60 g vody, droždí, 1/2 lžičky sladěnky a 80 g mouky udělat omládek a nechat ho 45 minut nakynout.)
Vmícháme zbytek surovin, vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu až 1,5 hodiny nakynout. Pak propracujeme, rozdělíme na 10 kusů, každý rozválíme válečkem, dáme náplň a dobře zabalíme. Balit jde výborně, těsto lepí pouze samo k sobě, takže podložka i ruce zůstanou čisté.
Remosku buď vymastíme nebo vyložíme pečícím papírem a naskládáme buchty tak, že je mezi sebou vzájemně omastíme.
.
Necháme nakynout, pak zapneme remosku a asi 30-35 minut pečeme.
.
Mírně prochladlé opatrně vyklopíme a pocukrujeme.
Toto množství je určeno pro remosku o průměru 24 cm nebo rozpínací dortovou formu, budeme-li buchty péct v troubě.
Všimla jsem si, že zaděláváte těsta vodou, mohu se zeptat proč? Já jsem zvyklá zadělávat mlékem.
Co je lepší, ráda se přiučím.
Děkuji.
Proč? Už ani nevím, proč jsem dala vodu poprvé – možná, že mi v lednici zrovna došlo mléko….ale zjistila jsem, že pečivo z vody je oproti tomu z mléka jakoby lehčí, méně hutné, možná i vzdušnější.
Až o hodně roků později jsem se ve starých knížkách dočetla, že v pekárnách se vše taky zadělávalo vodou a tam, kde chtěli pečivo zjemnit, přidali k vodě mléko sušené.
Co se týká pečiva slaného, tam mléko nepatří stoprocentně. Mléko, máslo nebo vejce v rohlících a pletýnkách z nich dělají chuťově slané buchty.
Dobrý den, kolik droždí by bylo potřeba při tvorbě omládku na toto množství těsta? Děkuji. V závorce není uvedeno.
Dobrý den,
můžete dát stejně nebo o trochu méně (10-12 g). Omládek bych na zadělání zvolila ani ne tak kvůli snížení množství droždí, jako spíš proto, že by mohly být buchty ještě víc nadýchané a vydržet tak i další dny ;-)
Ale výborné jsou i bez něj – není jich mnoho, takže se sní během jednoho, dvou dnů :-)
Dobrý den Ivo,
chtěla bych zkusit péct v troubě, na kolik stupňů asi tak podle Vás péct? Děkuji za odpověď.
Martina
Dobrý den,
remoska peče přibližně na 180°C ;-)
Iva
Dobré ráno Ivo,
suroviny na omládek (voda a mouka) jsou odváženy z celkového množství uvedených surovin, nebo je to extra?
A máte prosím představu kolik asi toho sušeného mléka na tuto dávku těsta?
Děkuji a přeji pěkný víkend
Daniela
Dobrý den,
suroviny na omládek, preferment i jiné – VŽDY z přichystaného, odváženého množství.
Těsto je jemné i bez mléka :-) ale pokud opravdu máte potřebu přidat sušené, podívejte se na dávkování sušeného mléka na krabičce. Pokud pamatuji dobře, dávalo se 5 (?) lžiček na hrnek (250 ml) vody – takže tady polovina, je použito 120 ml.
Ať se Vám podaří a hlavně – ať chutnají!
Iva
A pak, že nejste rychlík, odpověděla jste dřív než jsem přijela z nákupu. Co se týká toho sušeného mléka tak ho chci použít jen ze zvědavosti. Buchty nejím, takže se nechám překvapit reakcí okolí. Těsto vykynulo během 30 min.
Snažím se nakouknout na stránky několikrát denně – kdyby někdo potřeboval rychlou radu….tolik k mé „rychlosti“ :-)
Též koukám několikrát denně a pročítám recepty a hned počítám kolik která dobrota znamená minut na běžeckém trenažeru. Naštěstí mně baví péct i běhat. Ještě zeptám, ty buchty mám péct „horní dolní“ nebo „horkovzduch“.
Pokud ještě není pozdě – horní i dolní ohřev ;-)
Napadlo mně, že u remosky žádný horkovzduch není, tak jsem pekla jak říkáte. Vypadají skvěle, škoda že to nejím.
Zdravím úspěšné pekařky … všimla jsem si, že ty krásně upečené buchtičky jsou z původní remosky, která měla hliníkovou nádobu. Také na ni s láskou vzpomínám. Letos jsem jako dárek dostala novou remosku S21. Na první pohled hezký, téměř elegantní výrobek – a velké zklamání, protože teflonový potah na míse brání potřebnému rozvodu tepla – buchty jsou shora už hodně tmavé a dole nedopečené, šlehané těsto totéž. Snad na to výrobce zareaguje, jistě nejsem jediná, kdo je nespokojen.
Dobrý večer, Jano,
také mám doma tu hliníkovou, vlastně obě – novou s teflonem i hliník. Tu teflonovou velice rádi používáme na maso a zapékaná jídla (šunkofleky aj.), v hliníku peču sladké. Myslím, že se dá i na Vaši remosku koupit náhradní nádoba hliníková. Zkuste zavolat do Remosky a uvidíte ;-)
Iva
Dobrý den, chci se zeptat, remosku mám tu velkou, o kolik přidat surovin? Máte 10 buchet, tak o polovinu a zhruba na 16 kousků? Děkuji Martina
Dobrý den, Martino, nezkoušela jsem, tak nevím přesně. Ale začněte opravdu tím 50% navýšením surovin (udělala bych stejně) a uvidíte, kolik místa vám tam zbyde.
Iva
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda jste honzovy buchty nezkoušela dělat z domácího kvásku a pečené v troubě?Pokud ano,jaký by byl poměr surovin,na rozkvas by se použilo kvásku 30g,mouky 150g a vody taky 150g?V samotném receptu je napsáno jen 120g vody,tak mi to nevychází 😀.Moc děkuji za radu Jana
Dobrý den, ne buchty peču zásadně s droždím :-) V troubě jsem je pekla už několikrát. A kvásková verze? Můžete dát 25 g kvásku, 120 vody a 120 mouky – bude vykvašeno přibližně za 12 hodin :-)
Iva
Dobrý den paní Ivo, chci se zeptat, zda sádlo, které uvádíte v ingrediencích, se přidává do těsta a nebo je myšleno na omaštění buchet? Případně pokud je do těsta, pak zda je možné použit stejné množství másla, resp. proč zvolit raději sádlo než máslo..?
Promiňte mi patrně hloupý dotaz, ale já sádlo do sladkého těsta ještě nikdy nepoužila, tak se ptám na Vaši zkušenost – ráda dám na Vaši radu..
Předem Vám moc děkuji a přeji vše dobré, ať se Vám daří!
Markéta.
Dobrý den, sádlo v surovinách je opravdu určeno do těsta. Můžete dát i máslo. Ale pečivo se sádlem je druhý den po upečení mělčí, než to s máslem, protože máslo chladnutím pevní a tuhne (ne tvrdne!). Navíc v pečivu chut sádla neucítíte a je mnohem levnější než máslo :-)
Iva
Zdravím. Včera jsem měla premiéru s vašimi buchtami. Musím říct, že byly báječné. Děkuji za recept.
Výborný recept, jsou jak peříčko. :)
Pekla jsem už dost Honzovek dle různých receptů, ale stejně jako u vánočky, zůstanu už věrná tomuto receptu. Lehounké, a přesto lahodné buchty, měkké a dobré i 3.den, chutnají chlapům doma a ti jsou nějak rozmlsaní. Dávám do těsta i lžičku lemon curd a ten citron je tam taky supr cítit. Vaše recepty jsou super.
Mám radost, že i tyhle obyčejné honzovky tak zabodovaly :-) Díky!
Iva
Dobrý den,
poprosím Vás o doporučení, o jaký recept na vánočku se jedná?
Tyto buchty jsou výborné. Také jsem zkoušel různé recepty na „Honzovky“, ale tyhle jednoznačně vedou. Takže pokud je recept na vánočku v podobném duchu, tak sem s ním prosím. :-)
Roman
Romane, mohla by to být jedna z těchto dvou:
https://www.pekarnomanie.cz/maslova-vanocka/
https://www.pekarnomanie.cz/vanocka-neobycejna/
Dobrý den,
je možné těsto připravit večer, hned ho uložit do lednice a ráno zabalit buchty nechat vykynout a upéct?
Děkuji za odpověď
Dobrý den, určitě to půjde, jen bych snížila množství droždí – dejte max. 7 g čerstvého :-)
Iva
Dobrý den,
děkuji Vám za odpověď. A ještě poprosím, uvedené množství 7g čerstvého droždí mohu použít i na omládek + první kynutí přes noc v lednici?
Roman
Pokud budete dělat omládek, můžete droždí snížit ještě více, třeba na 5 g čerstvého. Nechte večer vykynout omládek, zadělejte těsto a hned, bez kynutí, ho dejte do lednice. Než se ráno trochu nahřeje, dokyne, bude-li třeba :-)
Dobrý den, půjde recept použít i na dukátové buchtičky? Děkuji za krásný recepty. Hezký den Š.
Dobrý den, Štěpánko, ano, půjde to :-)
Iva
Dobrý den,recepty zasíláné Emailem jsou z nějaké Vaší knihy?Pokud ano,tak prosím z které ?Děkuji Eva z Kraslic
Dobrý den, ano, téměř všechny své recepty (až na menší výjimky) mám v knihách :-) Ty nově vkládané jsou třeba z knihy Kouzlo domácí pekárny, která vyšla vloni v září.
Iva