Jednoduchý chléb je opravdu vhodný pro začátečníky, kteří si chtějí vyzkoušet práci se svým novým pomocníkem – domácí pekárnou. Hotový chleba je bílý, s tenkou kůrkou a světlounkou střídou, která připomíná veku. Je to ten nejjednodušší chléb do domácí pekárny – vždy se povede a suroviny na něj má doma každý. Stačí si je připravit k ruce, vzít na pomoc váhu a…můžete začít!
Po záměně hladké mouky za mouky chlebové upečete chléb také velmi jednoduchý, ale tmavší a pro většinu lidí i chutnější, to pro jeho „chlebovou“ chuť. Mizí „vekovitost“, nahrazuje ji chuť čistě chlebová. Rozdíl ve vzhledu mezi těmito dvěma chleby je dobře vidět na fotografii níže.
Jednoduchý chléb – suroviny
- 320 g vody
- 1 lžíce octa
- 1 rovná lžička cukru
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 1 lžíce oleje
- 2-3 lžičky drceného kmínu
- 500 g hladké mouky (popř. 400 hladké mouky, 100 polohrubé mouky)
- 10 g čerstvého (nebo 1 rovná lžička sušeného) droždí
Postup pro začátečníky
Navážené suroviny vložíme do formy pekárny, vždy nejprve tekuté, až potom suché. Sůl můžeme vsypat hned do vody, na ni nasypeme mouky. Na mouky dáme cukr a vhodíme odvážené droždí. Není třeba ho nijak drobit, pekárna si s ním při hnětení poradí. Droždí by do té doby, než pekárna začne hníst, nemělo přijít do styku s vlhkostí, aby se předčasně neaktivovalo, proto ho dáváme na suché místo na mouku.
Na pekárně navolíme ten nejzákladnější program – mívá název Klasik nebo Základní, vybereme velikost chleba – to zjistíme součtem gramáží všech surovin. U tohoto receptu je to cca 870 g, takže velikost chleba zvolíme 1 000 g a pak pekárnu zapneme a necháme ji dělat její práci.
Hotový chleba opatrně vyklepneme na stůl, vytáhneme z něj háky a chleba necháme vychladnout na mřížce. Teprve zcela vychladlý ho uložíme tak, jak jsme zvyklí.
Hnětené těsto by neměla být tuhá koule, namotaná kolem jednoho háku. Pokud se tak děje (sušší mouka může být více savá), přilejte postupně během hnětení 1-2 lžíce vody navíc.
Chléb upekla domácí pekárna Eta Duplica Vital z ETA.cz
Děkuji za recept, jsem začátečník a dnes jsem pekla svůj první chleb. Zvolila jsem chlebovou mouku a chleb vypadá přesně jak na obrázku. Chleba je chutný, těším se na další pokusy. :-).
Dobrý den.. chlebík je výborný.. jen nevím, kde dělám chybu.. krásně naskočí a během pečení se propadne a už tak zůstane..na chuti to nevadí, jen vzhledově.. poradíte?
Dobrý den, Simono, pokud jste navážila opravdu přesně suroviny (zvolila základní program, správnou velikost chleba), jakou značku pekárny máte?
Dobrý den, dnes chci zkusit Váš recept. Zkoušela jsem už hodně receptů z různých mouk, ale vždy mi to při pečení spadne a je z toho ušák 😞. Váhu mám digitální Etu a pekárnu ETA Duplica Vital plus. Nějak už nechápu co dělám špatně vždy postupuji podle receptů. Jak má být správná konzistence těsta?
Dobrý den, Evo, nastavujete před pečením na pekárně i velikost pečeného chleba?
Iva
Dobrý den, moc děkuji za Vaši odpověď. Na 500g mouky dávám formu na 1 chleba s přísl. těmi menšími háky a velikost chleba na pekárně 1000g. Moje teta co dělá ve stejné pekárně (ale peče v troubě) má konzistenci těsta takovou kouli, ne moc hutnou, ale ne moc řídké, těsto aby se spojilo a nelepilo se a krásně jí ty chleby jdou a dává 500g, 300ml vody a půl kostky droždí. Podle ní mi to vyjde, ale jen z mouky pšeničné hladké a ona ty mouky různě kombinuje a jde to, má to takový univerzální recept. Nedávnou jsem zkoušela Váš recept na chléb světlý, přesně jsem to odměřila a zvážila (ne podle odměrek jako doteď) a konzistence těsta mi připadala taková řidší, těsto nebylo spojené a lepilo se, ale vykynulo a nespadlo při pečení jako doteď.
Takže jste byla spokojená nebo Vás můj recept zlobil?