Našemu tělu velmi prospěšné lněné semínko používám při pečení poměrně často. Abychom jej mohli využít co nejlépe, přidávám semínko do těsta čerstvě pomleté na elektrickém kávomlýnku. Rohlíky, zadělané bílým jogurtem skvěle chutnají, jsou vzdušné i pružné, strakaté právě mletým lněným semínkem.
Na své kvalitě a pružnosti moc neztrácí ani druhý den po upečení (za předpokladu, že nějaké zbudou).
Suroviny:
210 g vody
30 g změklého sádla
50 g jogurtu
1 lžička cukru
500 g hladké mouky
20 g mletého lněného semínka
2 rovné lžičky soli
12-15 g čerstvého droždí
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí, přidáme 2 lžíce mouky (vše z odváženého, přichystaného množství surovin), dobře promícháme a necháme 20 minut pracovat. K tomuto kvásku pak přidáme zbytek surovin a dobře uhněteme příjemně měkké těsto, které necháme zakryté v teple kynout 45-60 minut.
Vykynuté ho propracujeme, rozdělíme na 12 kusů a z každého uděláme bulku. Po 5-7 minutovém odpočinku bochánky rozválíme a srolujeme do rohlíku – na plech je uložíme všechny vedle sebe.
Po 30-40 minutách kynutí rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače (můžeme posypat celým lněným semínkem) a zprudka upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/12-13 minut).
—————————–
Nemáte-li lněné semínko na čem pomlít, dejte ho do těsta celé, ale bude potřeba ubrat trochu vody, kterou pak těsto zaděláte.
Dobrý den, mohu z tohoto těsta udělat raženky? Děkuji Martina
Dobrý den, Martino, stoprocentně! Těsto je příjemně tvárné, raženky budou určitě výborné :-)
Iva
Dobrý den Ivo, mám doma lněnou mouku, lze použít ji? A případně jak potom upravit poměry? Děkuji Vám za radu. Lucie
Dobrý den, lněnou mouku jsem ještě nepoužila, opravdu jen to mleté semínko. Zkuste jí dát lehce vrchovatou lžíci, možná bude k tomu potřeba lžíci vody přidat – uvidíte. Toto těsto je příjemné, měkké a dobře tvarovatelné ;-)
Iva
Já se přiznám že já lněnou mouku používám tam kde má být mleté plněné semínko a vždy se pečivo povede;-)
Dobrý den, tak jsem z těsta udělala 12 kaiserek a jsou luxsní. S těstem se nádherně pracovalo, tak jak píšete. Moc dobré recepty. Děkujeme Martina :)
Dobrý den, děkuji :-) tohle těsto je kromě své plastičnosti příjemné i malinko jinou chutí, pomáhá tomu použitý jogurt.
Ať se Vám i dál tak daří, Martino :-)
Iva
Dobrý den, dnes jsem pekla vaše koláče a jsou super!!! Vaše knihy a recepty také!!!
Děkuji za ně!!!
Dobrý den, moc mě těší, že Vám moje recepty vyhovují a dobře se Vám podle nich peče. Děkuji!
Iva
Mohu použít špaldovou mouku?
Myslím, že ano :-) Nevidím důvod, proč by to nešlo.
Běžně nahrazuji klasickou hladkou mouku špaldovou a vše se mi daří.
Dobry den, chtěla bych se zeptat zda místo sadla mohu použít např.olej, či máslo?popřípadě jaké množství?moc děkuji, z Vašich receptů peču moc ráda:) ať se Vám daří, a hlavně zdraví ! Helena
Dobrý den, Heleno, raději bych použila máslo. Rohlíky budou malinko jiné, máslovější, ale myslím, že Vám budou chutnat :-) Pokud byste dala olej, asi by bylo třeba snížit množství vody, kterou těsto budete zadělávat.
Rohlíky výborné, dala jsem olej a těsto bylo super i tak
Dobrý den,rád peču a tak určitě zkusím něco z Vašich receptů. Mám dotaz týkající se uváděné teploty pečení. Je to teplota klasického pečení horní+dolní těleso ? Nebo horkým vzduchem s ventilátorem což často já používám. Předem dík za Vaši odpověď.
Dobrý den, všechno pečení je klasika, horní a dolní ohřev. Pokud výjimečně peču s horkovzduchem, vždy to v receptu uvádím :-)
Iva
Mohu na tyto rohlíky použít na hnětení a kynutí pekárnu?
Dobrý den, určitě :-)
Dobrý den,tyto rohlíky jsou luxusní.Opravdu nejlepší,co jsem v poslední době zkoušela.Moc děkuji za recept.Doporučuji všem vyzkoušet.Moc Vás zdravím.Pavlína.
Dobdy den, nemam jogurt, můžu použít zakysanou smetanu?
Dneska jsem je zkusila zadělala jsem s omládkem udělala jsem várku jen na 75 procent surovin a byla to chyba rohlíky jsou tak výborné , že za chvilku byli pryč. Moc díky za vaše recepty je to radost péct s nimi.
To jsem moc ráda! :-)
dnes jsem zkusila váš recept na rohlíky a superrr jen místo bílého jogurtu jsem dala zakysanou smetanu bílý jogurt jsem neměla po ruce po rohlíkách se jen zaprášilo a jdu dělat druhou dávku děkuji za skvělý recept
Ďakujem za recept na výborné rohlíky. Určite znovu zopakujem, sú skvelé!