Kaiserky zdobené mákem, s pružnou kůrkou a kyprou střídou jsou upečeny z těsta s třetinou celozrnné mouky. Snadné, rychle vytvarované a poměrně rychle upečené. Hotové pak nabídneme na stůl třeba s máslem, ale chutnají i suché. Ty naše jsou uloženy v pevné látkové ošatce na stůl od Wrap Up® která se na pečivo už mnohokrát osvědčila 🙂

Suroviny na raženky:

Těsto

  • 270 g vody
  • 1 lžička cukru
  • 60 g změklého sádla
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 12-14 g droždí

Na obalení

  • celý mák
makové kaiserky

Postup

Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.

Hotové a vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na 12 kousků a z každého uděláme bulku. Všechny necháme krátce nakynout (podle okolního tepla, cca 10-15 minut), pak je rukou lehce zploštíme a orazíme raznicí.
Netlačte raznici těstem až zcela k podložce, mohli byste těsto úplně rozkrojit.

Naražené bulky potřeme štětcem svrchu vodou, každou kaiserku pak vložíme do misky s mákem a lehoučce přitlačíme. Takto upravené je uložíme kynout jednu vedle druhé na plech s pečícím papírem. Během kynutí (cca 30 minut) kaiserky dvakrát postříkáme vodou z rozprašovače a pak ještě jednou, před vložením do trouby. Namočená semínka na pečivu lépe drží.

Kaiserky upečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C / 13-18 minut.


Vyzkoušejte zadělat těsto s omládkem, kaiserky budou snad ještě nadýchanější 🙂 A pokud je plánujete třeba na svačinu na druhý den, je těsto s omládkem pro vás to pravé!

Přidejte komentář