Lehounké dalamánky, výborné i na druhý den.
Zkoušela jsem je dělat i z ředěného bílého jogurtu (místo kefíru), stějně by šla použít třeba kyška, podmáslí a myslím, že i syrovátka – ta mi většinou zbyde z překapaného kefíru nebo jogurtu.

Suroviny:

25 g pravidelně občerstvovaného žitného kvásku
150 g (ml) vody
150 žitné mouky celozrnné jemné
smícháme dohromady a 10-14 hodin necháme v teple kvasit.

Dále: 100 g (ml) vody
100 g domácího kefíru
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
velká špetka drceného kmínu
30-35 g změklého sádla
370 g hladké mouky

Kefírové kváskové dalamánky

Postup:

k rozkvašenému kvásku přidáme zbytek surovin (pokud použijeme kefír koupený, řidší než domácí, bude dobré z odměřené vody odebrat velkou lžíci) a umícháme těsto, které necháme v teple nakynout (asi 1,5-2 hodiny).
Z těsta zformujeme váleček, rozřízneme na 8-10 dílků a lehce z každého uděláme dalamánek – všechny necháme na plechu s pečící fólií nakynout (2 hodiny) a potřené vodou nebo vejcem upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/25-30 min).

 

Kefírové kváskové dalamánky