Opět jsem byla obdarovaná směsí na chleba – když prý tak hodně peču. A řekněte někomu, že pozornostod něj nechcete! Jen jsem tenkrát, myslím, po poděkování podotkla, že směsi nekupuji, ale pokud ji mám, přidám ji do zadělávaného chleba s droždím.
(Nevím, jak by na ni reagoval kvásek. Snad nijak, třeba by se neurazil…)
Suroviny:
250 g kefíru
150 ml vody
lžíce oleje
lžička cukru
lžička soli
120 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
250 g kupované směsi na chleba
220 g hladké mouky
14 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a použijeme program Těsto. Po vymíchání těsto vyndáme a necháme nakynout v míse.
Propracujeme, uválíme bochník a necháme ho v ošatce nebo rovnou na plechu s pečící fólií kynout.
Pak potřeme nebo zastříkneme vodou (rozprašovačem) a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/10 minut, pak zeslabíme na 200°C a dopečeme – asi 40 minut, každá trouba peče jinak).
Chleba je krásně kyprý a pružný, moc hezky voní. Použila jsem do něj směs na slunečnicový chleba.
Dobrý den Ivo, také jsem byla obdarována směsí na chléb. Trochu ze mne návštěva cítila zklamání. Ale po upečení chleba podle Vašeho receptu jsem dospěla k tomu, že nesmím být hned ke všemu kritická. Byl vynikající. Sama si teď občas nějakou tu směs koupím. Děkuji moc za recept. Pěkný den přeji, už se těším na další……