Opět jsem byla obdarovaná směsí na chleba – když prý tak hodně peču. A řekněte někomu, že pozornostod něj nechcete! Jen jsem tenkrát, myslím, po poděkování podotkla, že směsi nekupuji, ale pokud ji mám, přidám ji do zadělávaného chleba s droždím.
(Nevím, jak by na ni reagoval kvásek. Snad nijak, třeba by se neurazil…)

Suroviny:
250 g kefíru
150 ml vody
lžíce oleje
lžička cukru
lžička soli
120 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
250 g kupované směsi na chleba
220 g hladké mouky
14 g droždí

 

Kefírový chleba (s koupenou směsí na chleba)

-světlé, okaté krajíčky-

Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a použijeme program Těsto. Po vymíchání těsto vyndáme a necháme nakynout v míse.
Propracujeme, uválíme bochník a necháme ho v ošatce nebo rovnou na plechu s pečící fólií kynout.
Pak potřeme nebo zastříkneme vodou (rozprašovačem) a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/10 minut, pak zeslabíme na 200°C a dopečeme – asi 40 minut, každá trouba peče jinak).

Chleba je krásně kyprý a pružný, moc hezky voní. Použila jsem do něj směs na slunečnicový chleba.