Rohlíky jsou opravdu lehounké, výborné třeba jen s máslem nebo i samotné.

 

Suroviny:

na omládek
100 ml vlažné vody
lžička sladěnky
10 g droždí
125 g hladké mouky

Dále:
170 ml (g) vody
1,5-2 lžičky soli
lžíce mletého lněného semínka
35 g změklého sádla
365 g hladké mouky

na potření a posypání vejce a lněné semínko

 

Lněné sádlové rohlíky

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou je umíchat (bez předehřevu) a v zavřené pekárně necháme omládek asi 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a opět bez předehřevu umícháme vláčné těsto, které necháme kynout asi hodinu.

Pak těsto dobře propracujeme, rozdělíme na 10-12 kousků, z každého uděláme bulku a necháme asi 10 minut kynout. Mírně nakynuté bulky rozválíme na ovál, z každého smotáme rohlík, který ještě dlaní rozválíme na delší a tenčí. Všechny rohlíky necháme kynout na jednom plechu s pečícím papírem nebo fólií, pak je pomašlujeme vejcem, hustě posypeme lněným semínkem a ve vyhřáté troubě upečeme (250°C/asi 7-10 min).

 

Lněné sádlové rohlíky