Preclíky mají křupavý, hladký povrch a vláčnou střídu – záleží i na tom, jak moc je vypečete. Díky svému lehounce nahořklému povrchu připomínají chutí tyčinky Bohemia.
Suroviny:
200 g (ml) vody
65 g měkkého sádla
lžička cukru
1,5 lžičky soli
400 g hladké mouky
20 g droždí
Na louhování
50 g jedlé sody
litr vody
Na potření před pečením
1-2 žloutky
Postup:
Všechny suroviny dáme do pekárny a necháme jí vypracovat a vykynout těsto. To pak vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 32 dílků (= 32 preclíků, na 2 plechy).
Každý dílek rozválíme na 20 cm dlouhý váleček, se silnějším středem a tenkými okraji, který vytvarujeme podle fotopostupu.
Všechny preclíky necháme mírně nakynout a pak je asi po 3 kusech (podle velikosti kastrolu) vhazujeme do vřící vody, do které jsme vsypali sodu. Povaříme je asi 45-60 vteřin, pak opatrně vyjmeme, necháme okapat a uložíme na plech s pečící fólií.
Každý preclík potřeme žloutkem, posypeme je hrubou solí (povrch můžeme i opatrně žiletkou několikrát naříznout, při pečení se pak odchlípne a ukáže bělounkou střídku) a upečeme v předehřáté troubě – 15min na 200-210°C, pak teplotu snížíme na 170°C a 15-20 min dopečeme.
Jak na louhování preclíků bez louhu – jsem se dozvěděla na stránkách www.magdalenka.cz
Dobrý den, kde jsem udělala chybu? Upekla jsem preclíky podle Vašeho receptu, vč. louhování. Vypekla jsem je tak akorát, aby křupaly a b uvnitř byly měkké. Hned po upečení byly výborné, ale druhý den gumové, doslova k neukousnutí. Máte už zkušenost i s louhování louhem? Děkuji za dpověď. lilly
Dobrý den,
opravdu netušim, kde by mohla být příčina gumových preclíků….jedině snad je ještě více ne vypect, ale vysušit, na nižší teplotu.
Manžel je měl druhý den v práci na chroupání a stoprocentně si na gumovitost nestězoval.
S louhem jsem je nikdy nedělala, stači mi to takhle. Nakoukněte treba na blog Maškrtnce.
Iva
To vysušení jsem zkusila ještě dodatečně a pak už je rozkousal jenom pes :-). lilly
Ne dodatečně :-) ale při pečení – upéct je prudce, až vybéhnou a zabarví se, pak teplotu snížit a dopéct.
Můžete přitom ochutnávat ;-)
Já vím. To dodatečné sušení byl už jen takový zoufalý pokus, jestli to třeba nebude kousatelnější . Nebylo :-)