Máte rádi mák? My ano, moc, a tak se ho snažím občas přidat i tam, kde se chuťově hodí, a zároveň tam není zcela obvyklý. Třeba v bochníku chleba. Makový chléb je poměrně hodně nadýchaný, s křupavou kůrkou a měkkou a pružnou střídou, tečkovanou zrníčky máku.

Mák při jídle mezi zuby trochu křoupe, i na chuť ho v chlebu určitě příjemně poznáte.

Suroviny na makový chléb

Omládek:

  • 100 g vlažné vody
  • necelá lžička sladěnky (nebo výjimečně včelího medu)
  • 10 g čerstvého droždí
  • 120 g hladké mouky

Dále do těsta:

  • 210 g vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce celého máku
  • 80 g žitné chlebové mouky
  • 300 g pšeničné chlebové mouky
makový chléb

Postup

Příprava těsta v domácí pekárně: V menší misce dobře promícháme suroviny na omládek a vše beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny, kde omládek necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin (v pořadí tekuté, sypké) a použijeme program bez předehřevu, kterým těsto jen uhněteme. Po 15-20 minutách hnětení pekárnu vypneme a těsto necháme v zavřené pekárně přibližně hodinu vykynout.

Příprava těsta robotem nebo ručně: V zadělávací míse dobře promícháme suroviny na omládek a zakrytý ho v ní necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které zakryjeme složenou utěrkou a necháme v míse asi 45-60 minut vykynout.

Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, tam ho propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Vložíme ho vykynout do pomoučené ošatky (na cca 45 minut). Ošatku i s těstem opět zakryjeme čistou utěrkou nebo ji můžeme vsunout do nového igelitového pytle, u kterého pak zakroutíme konec a přichytíme ho pod ošatku. Těsto si v uzavřeném prostoru vytvoří teplé a vlhké klima, ve kterém se mu dobře kyne.

Vykynutý bochník z ošatky vykulíme na plech s pečícím papírem, ometeme z něj mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230 °C / asi 45 minut).